Dva veka srpske diplomatije u MIP

BEOGRAD, 25. aprila 2012. (Beta) - Stalna izložbena postavka "Dva veka moderne srpske diplomatije", koju čine eksponati koji svedoče o diplomatskoj istoriji od početka 19. veka do savremene srpske države, predstavljena je u sredu u zgradi Ministarstva spoljnih poslova u Beogradu.

Na otvaranju "Muzeja istorije srpske diplomatije" govorili su istoričar Slobodan Markovic i srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, a specijalni gost-govornik bio je kandidat za predsednika Srbije Boris Tadić.

Medju eksponatima su originali medjunarodnih ugovora iz 19. i 20. veka iz Zbirke ugovora Ministarstva spoljnih poslova, uključujući Londonski ugovor iz 1913. godine.

U postavci je i najstariji sačuvani prepis "Načertanija" Ilije Garašanina, koji je ustupila Narodna biblioteka Srbije.

Otvaranju izložbe, na kojem su u pratećem program nastupili Kraljevski gudači Svetog Djordja, prisustvovale su brojne javne ličnosti, predstavnici diplomatskog kora i Srpske pravoslavne crkve.

U postavljanju izložbe učestvovali su Ministarstvo spoljnih poslova, Arhiv Srbije, Arhiv Jugoslavije i Istorijski muzej Srbije, u saradnji sa brojnim institucijama i ustanovama kulture.

Izložbena postavka biće otvorena za javnost svake subote od 10 do 16 sati, počev od 5. maja.

Pogledajte još