U zemlji nevidljivih žena

Kada joj je ponuđeno da radi kao lekarka u Saudijskoj Arabiji, Kanta Ahmed je odlučila da prihvati. Kao muslimanka odrasla na Zapadu kaže da se radovala prilici da iskusi veru u postojbini islama.

Muslimanka, koja se bavila medicinom u Saudijskoj Arabiji, napisala je knjigu u kojoj opisuje religiju koja se bitno razlikuje od islama koji je upražnjavala odrastajući u Britaniji i
sada putuje Sjedinjenim Državama i govori o svom iskustvu u "Pustinjskoj kraljevini" pod vlašću ortodoksne islamske državne religije, koju zapadnjaci nazivaju vahabizmom.

U knjizi pod naslovom "U zemlji nevidljivih žena" doktorka Ahmed, poreklom Pakistanka, piše da je u Saudijskoj Arabiji naišla na verske običaje koji su u dubokoj suprotnosti sa islamom koji sama praktikuje. Nije znala u kojoj će meri život u islamskoj kraljevini staviti na iskušenje - njenu sopstvenu veru.

Lekcija prva- hadžiluk

(old_image)Život u Saudijskoj Arabiji započela je hodočašćem u sveti grad Meku. Očekuje se da svi muslimani, koji to mogu, bar jednom u životu dođu na hadžiluk.

Okružena hiljadama hodočasnika, doktorka Ahmed tog 27. decembra 2006. godine, kako kaže, "shvatila koliko je ljudsko biće zaista nebitno u odnosu na nastanak sveta i odjednom uvidite ogromnost tvorca".

"Ja sam posebno shvatila raznolikost islama. Izuzetno je to što se ta raznolikost iskazuje godinu za godinom u kolevci islama, Saudijskoj Arabiji, koja tu raznolikost ne priznaje u sopstvenoj sredini" - piše Kanta Ahmed.

Lekcija druga - ekstremizam

Ona posebno govori o ortodoksnoj verziji islama, koja je zvanična religija u kraljevstvu, i povezuje vahabizam sa ekstremnim džihadistima kao što je Osama bin Laden - što neki poznavaoci islama osporavaju.

"To nije islam. To je bastardizacija islama, što je užasno reći. Time neću da steknem prijatelje ali to je sasvim tačno", kaže Ahmed.

U svojoj knjizi intrigantnog naslova "U zemlji nevidljivih žena", doktorka Ahmed piše da je užasava nonšalantni antisemitizam koji sreće među svojim obrazovanim vršnjacima.

Kanta Ahmed je malobrojnoj ali šarolikoj publici u Nacionalnom pres klubu u Vašingtonu, javlja Glas Amereike, naglasila da joj je nadahnuće za pisanje bio život pod vahabitskim dogmama, tako različit od umerenog islama koji ona upražnjava. U svojoj knjizi ona istražuje ulogu žena u ortodoksnom islamskom društvu.

(old_image)Lekcija treća - obespravljena žena

"Žena ne može da bude vlasnik biznisa bez muškog pokroviteljstva. Ne može da putuje bez dozvole muškarca. Žene imaju svoje biznise i zapravo su vlasnice 40 odsto firmi u Saudijskoj Arabiji. One kontrolišu ogroman deo ekonomskog bogatstva ali to moraju da čine posredno – preko muškarca, da bi mogle da posluju sa državom" - iznosi doktorka Ahmed.

Direktor Programa američkih islamskih nauka na Univerzitetu u Džordžtaunu, Zahid Buhari, kaže da pomanjkanje slobode za mnoge žene u Saudijskoj Arabiji ne mora da bude versko pitanje.

"To je, u suštini, pitanje kulture. To nije islam i ne mislim da je to islamski. Da jeste, isto bi bilo u svih 57 muslimanskih zemalja i među muslimanima u celom svetu ali oni nemaju takve probleme. To je vrlo specifično saudijsko pitanje" - smatra Buhari.

(old_image)Lekcija četvrta - protiv nasilja u ime islama

Mada je vahabizam pod državnim pokroviteljstvom, Kanta Ahmed kaže da je upoznala mnoge Saudijce koji se ne slažu sa dogmom. Mnoge žene i muškarci se zalažu za promene.

"Oni su u stanju da prihvate umerenost i viševerje u okruženju propisanog pravoverja" - zaključuje ona.

Takođe ne krije da ohrabruje umerene muslimane u svetu da pronađu snagu i dignu glas protiv nasilnih akata koje militantni džihadisti čine u ime islama.

"Mislim da muslimani moraju da se zapitaju kako se na islam odražava njihovo ponašanje ili njihova nesposobnost da se pobune protiv nečijeg ponašanja ili njihova spremnost da oproste ponašanje drugih" - tvrdi ona.

Kanta Ahmed se nada da će se njena knjiga dopasti i muslimanima i pripadnicima drugih vera i povećati razumevanje između Istoka i Zapada.

VAŠINGTON, 28. oktobar 2008. (FoNet)

Pogledajte još