Istraga o curenju informacija iz Vatikana

VATIKAN, 25. aprila 2012. (Beta-AFP) - Poglavar rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI formirao je komisiju koja treba da istraži curenje poverljivih informacija iz Vatikana od početka godine, saopšteno je u sredu u Vatikanu.

"Posle nedavnog pojavljivanja dokumenata sa oznakom službena tajna na televiziji, u štampi i u drugim medijima papa je naložio formiranje kardinalske komisije da sprovede istragu i rasvetli te dogadjaje", navodi se u saopštenju.

Komisija sastavljena od trojice kardinala, starijih od 80 godina, već se sastala u utorak da odluči o metodu rada i redosledu aktivnosti.

Komisijom predsedava španski kardinal Hulian Erans, a u njenom sastavu su još i slovački i italijanski kardinali Jozef Tomko i Salvatore De Djordjo.

Zvanični list Svete stolice Oservatore Romano je 16. marta najavio da će takva komisija biti formirana kao i da će biti pokrenuta istraga u svim telima Svete stolice.

Poverljivi dokumenti sa optužbama za korupciju u upravljanju Vatikanom, u primeni propisa protiv pranja novca banke Vatikana, radu Instituta za verska pitanja i o navodnoj zaveri protiv pape pojavljuju se od početka godine na naslovnim stranicama italijanskih listova.

Pogledajte još