Fabrike pod zaštitom investitora

Dok u razvijenom svetu napušteni industrijski objekti postaju kulturni centri i izvor zarade, u Srbiji veliki broj napuštenih industrijskih postrojenja propada.

Većina starih beogradskih fabrika je van funkcije, a njihovo stanje je, bez obzira na veličinu i značaj, loše ili devastirano – kaže za Nadlanu.com Rifat Kulenović kustos Muzeja nauke i tehnike.

Na desetak minuta od centra Beograda, fabrike koje ne rade decenijama izgleda da su predmet interesovanja samo investitora koji u njima vide profit, ali i boraca za kulturno nasleđe.

Industrijsko nasleđe u rukama investitora

Saša Mihajlov iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda kaže da je Zavod sa Urbanističkim zavodom Beograda radio na planu za područje Ade Huje.

To je jedna od prvih industrijskih zona Beograda u blizini centra grada, s desne obale Dunava. Nalazi se na prostoru od Termoelektrane “Snaga i svetlost” na Dorćolu do Ade Huje. Predviđa se izmeštanje industrije sa ovog prostora i njegova transformacija u stambene objekte i komercijalne delatnosti – kaže Mihajlov.

Grčki investitor “Lambda” 2007. kupio je zgradu “Beka” kod Kalemegdana za 56 miliona evra.

Zgradi Beka dat je status prethodne zaštite, što joj daje šanse da preživi ako se za dve ili tri godine proglasi za spomenik kulture – objašnjava Kulenović.

On kaže da je i pitanje gazdovanja spomenicima industrijskog nasleđa problematično, uz napomenu da upotrebna vrednost određuje dalju sudbinu objekta.

Direktorka Urbanističkog zavoda Beograda Žaklina Gligorijević kaže da je kada je u pitanju kompleks “Beko” u toku izrada urbanističkih projekata, zbog delikatne lokacije.

Objekt je predmet ozbiljnih arhitektornskih analiza kako bi se rekonstrukcija i analiza uradili tako da se sačuva trag istorije – kaže Žaklina Gligorijević za Nadlanu.com.

Saša Mihajlov, ipak, ističe da ima dosta investitora koji imaju razumevanja za posao kulturnih radnika.

Prva mera očuvanja jeste da ovi objekti dobiju novu namenu. Princip službe jeste čuvanje autentičnosti izgleda i namene. Kad to nije moguće, tražimo odgovarajuću namenu koja će naglasiti vrednost kulturnog nasleđa – kaže Mihajlov.

Na putu ka zaštićenom kulturnom dobru

Termoelektrana „Snaga i svetlost“ izgrađena je 1932. godine na Dorćolu kao jedna od najvećih na Balkanu. Centrala je u procesu zaštite.

Termoelektrana je oronula i prava je slika i prilika industrijskog nasleđa užeg i šireg centra Beograda – naglašava Kulenović.

Žaklina Gligorijević kaže da je ovaj objekat u vlasništvu ЈKP “Beogradske elektrane” i da još nema definisanu namenu.

Raspon namena je od Centra za konzervaciju, Muzeja energetike, Centra za nove energije – dodaje Gligorijević.

Beogradski pamučni kombinat je kompleks na pet hektara, nastao od radionica iz 19. veka, izgrađen je 30-ih godina 20. veka. Pravi mali grad na nekoliko minuta od centra Beograda kupila je „Delta“. Objekat je pod režimom prethodne zaštite.

Beogradski pamučni kombinat i Zgrada stare klanice u njenoj blizini trebalo bi da postanu poslovno – stambeni objekti.
Stručnjaci su valorizovali sve delove kompleksa i predložili dalju zaštitu – naglašava Žaklina Gligorijević.

Restitucija? Kada je u pitanju restitucija ovih objekata skoro da niko nema odgovor na ovo pitanje, iako su se pojavljivali neki od potomaka starih vlasnika. – Urbanističkim planovima se ne razmatra vlasništvo osim kada se radi o javnom prostoru, prostorima za socijalanu ili tehničku infrastrukturu – kaže Gligorijević.

Beogradski vunarski kombinat bio je vlasništvo braće Ilić, sada je u vlasništvu Luke Beograd isto u vlasništvu „Delte“.

Saša Mihajlov naglašava da bi, što se tiče ove fabrike navrednije bilo da se sačuvaju dve stare predionice i tkačnica rađene pre i posle Prvog svetskog rata.

Pojedini stručnjaci, koji ne žele da javno govore o ovom problemu, kažu da bi bilo najbolje kada bi ovi objekti ostali u većinskom vlasništvu države, jer smatraju da pojedini investitori pri izgradnji nekog tržnog centra neće imati previše sluha za kulturu, a za industrijski arheologiju još manje.

POLJOPRIVREDNI SAJAM

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.