Počelo raseljavanje Roma iz naselja Belvil

Kontejneri su postavljeni na pet lokacija na teritoriji grada Beograda, dok će deo Roma biti vraćen u lokalne samouprave iz kojih dolaze.

Raseljavanje prati zamenik Zaštitnika građana za prava nacionalnih manjina Goran Bašić i pomoćnik gradonačelnika Beograda Živorad Anđelković.

Prema podacima grada Beograda, oko 124 porodice, odnosno 487 osoba iz tog neformalnog naselja, koje imaju prebivalište u Beogradu ili su interno raseljena lica sa Kosova i Metohije biće smešteni u stambene kontejnere sa strujom i vodom u Makišu, Jabučkom Ritu, Resniku, Drenu u opštini Obrenovac, Kijevu u opštini Rakovica i Barajevu. 

(old_image)

Za ostale porodice koje mesto prebivališta imaju u lokalnim samoupravama u Srbiji obezbeđen je prevoz do tih mesta.

U naselju će ostati ljudi koji se nalaze na trasi pristupne saobraćajnice sa novog mosta i oni će biti raseljni kasnije.

Na raseljavanju radi 450 radnika iz gradskih preduzeća, kao i da 110 kamiona i autobusa prevoze lične stvari i ljude do mesta gde će biti smešteni.

Iseljavanje nefomalnog naselja kod Belvila vrši da bi tuda prošla ulica.

(old_image)

Predstavnici grada navode da će svi Romi, uključujući i 12 trudnica, biti obuhvaćeni zdravstvenim sistemom i da će više od 100 dece, od kojih je samo sedmoro išlo u školu, sada biti uključeno u sistem školstva

(Foto: Beta)

Pogledajte još