Zapad prosi od Istoka

LONDON, 29. oktobar 2008. (FoNet) - Više od polovine među 26.000 anketiranih u 52 zemlje veruje da će njihove države u roku od dvanaest meseci zapasti u recesiju, prenosi danas 
"Fajnenšel tajms" rezultat jednog istraživanja.

"Tajms" objavljuje članak pod naslovom "Zapad prosi od Istoka", u kome piše da se Evropa juče okrenula Aziji i Bliskom istoku, tražeći pomoć dok finansijska kriza preti da potopi Mađarsku i druge obolele zapadne privrede.

"Tajms" navodi poziv britanskog premijera Gordona Brauna Kini i naftom bogatim zemljama Zaliva da stotinama milijardi dolara svojih para priskoče u pomoć državama koje se bore da prežive.

"Više je, međutim, nego sigurno da će za eventualnu pomoć sa Istoka morati da se plati visoka cena. Kina, Japan i zalivske države, naime, traže veći upliv na funkcionisanje Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, kojima dominiraju Amerika i Evropa", piše Tajms.

Kao "koaliciju nevoljnih" uvodničar "Gardijana" opisuje zemlje pogođene finansijskm krizom, od Mađarske preko Islanda do Pakistana, koje su se za zajam obratile Međunarodnom monetarnom fondu.

U bogatim zemljama pomoć je potrebna bankama, u siromašnim državama pa i u onima koje to nisu, vlade su te koje bi mogle da odu pod led. Ali čak i u ovim prilično očajnim okolnostima malo je zemalja koje su se rado obratile Fondu za pomoć.

Oklevanje potencijalnih dužnika da se obrate Međunarodnom monetarnom fondu, piše "Gardijan", samo pokazuje koliko su nisko pale akcije ove svetske finansijske institucije i koliko su joj neophodne reforme.

Dok svi snižavaju kamate, Island ih je povećao, jer je to bio uslov MMF koji brine o spasavanju tamošnje valute a ne tamošnjih radnih mesta. I u Mađarskoj bi cena podrške MMF mogla da bude visoka, jer se vlada sprema da skreše izdvajanja za javnu potrošnju.

MMF mora da povrati podršku zemalja kojima bi trebalo da pomaže. A to, smatra "Gardijan", može da učini samo ako odbaci recepte sopstvene zastarele politike i reformiše svoju strukturu kako bi veće pravo odlučivanja dobile i zemlje koje ne čine Zapad.

"To je krupan i dugotrajan, ali i nužan zadatak. Jer, kakva je svrha postojanja fonda od koga niko neće da zajmi pare", zaključuje "Gardijan".

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.