Radman želi titulu

Šampionat najkvalitetnije košarkaške lige na svetu, NBA, počeo je u noći između utorka i srede. Kao i u prethodne dve decenije, srpska košarka imaće svoje predstavnike u najjačem prvenstvu na planeti. Boje Srbije braniće junak naše priče Vladimir Radmanović u Los Anđeles Lejkersima, Predrag Stojaković u Nju Orleansu, te Darko Miličić i Marko Jarić u Memfisu. 

Prošle godine, Vladimir Radmanović imao je priliku da igra u velikom NBA finalu, u kojem su snage odmerili njegovi LA Lejkersi i Bostons Seltiksi. Šampionski prsten zasluženo je pripao “keltima”. Lejkersi žele revanš i nadaju se da će istom merom velikom rivalu uzvratiti na proleće 2009. godine. 

Kakvi su planovi LA Lejkersa u novoj sezoni?
- Prvu utakmicu, znači, na otvaranju nove sezone NBA lige, igramo kod kuće, u našoj dvorani Stejpls centar protiv Portlanda. Želimo pobedu na startu, a cilj kluba je da osvojimo titulu. Sezona je duga i formu treba sačuvati za plej-of. Sada je najvažnije da se uigramo i sačuvamo od povreda. Dobro smo radili u pripremnom periodu. Fizički su svi košarkaši spremni, a proteklih mesec dana dosta smo radili i na taktici, kako bismo spremni ušli u prvenstvene okršaje – rekao je Vladimir Radmanović. 

Kako ste preboleli poraz u velikom NBA finalu od Bostona?
- Mnogo je teško kada stigneš do finala i izgubiš. Stvarno nam je bilo teško posle završenog plej-ofa. Želeli smo titulu, ali je Boston u tom trenutku bio bolji i spremniji. Baš zbog toga, ove sezone smo jači u odnosu na prošlu. Dobili smo dva nova igrača, Bajnama i Ariza. S njima smo dobili na raznovrsnosti i smatram da smo bolji od Bostona. Ipak, pored Seltiksa i nas, u NBA ligi ima još desetak timova koji ravnopravno konkurišu za titulu. Bostonu će sa psihološke strane sigurno biti teže nego nama, jer oni brane titulu. 

Kakva je vaša komunikacija s trenerom Filom Džeksonom?
- Između Fila i mene nema problema! On je trener, ja igrač, logično je da moram da ga slušam. Znam jako dobro da je tokom prošle sezone imao dosta zamerki na moju igru. Nije me štedeo u svlačionici, a ni u medijima. Izuzetan je trener, a ja sam svestan da moram više pažnje da obratim na odbranu. Nazivao me je “marsovcem”, mada to nisam shvatio tragično. Džekson je trener ogromne harizme i velikog znanja. Sedam godina igram u NBA ligi, ali takvu osobu nisam sreo. Fil je poseban, jer svakom od igrača ume da priđe na specifičan način, što je za svaku pohvalu, pošto nas 15 ima različite karaktere. 

Kako je vama u Los Anđelesu i kako se osećate kao član Lejkersa?
- Može se slobodno reći da sam ispunio dečački san, kada sam obukao žuti dres Lejkersa. Ovaj klub je ponos Los Anđelesa - retko koja ekipa u NBA ligi ima tradiciju i istoriju poput kluba za koji igram. Jednostavno se već sada oseća u vazduhu kako svi žele titulu. Mi igrači to moramo da omogućimo ovom gradu, jer Los Anđeles živi za košarku i obožava je. Divno je raditi s Filom Džeksonom ili deliti svlačionicu s Kobeom Brajantom, Poom Gasolom, Lamaraom Odomom… Poseban odnos imam s Brajantom, koji je vrhunski igrač i veliki profesionalac. Što se tiče grada, imam jako malo vremena za uživanje. Ipak, svaku pauzu koristim da uživam u Los Anđelesu, jer ovde ima šta da se vidi. 

Možete li da odigrate bolje nego prošle sezone i šta očekujete u duelima s timovima za koje igraju srpski košarkaši?
- Ubeđen sam da ću ove sezone imati zapaženu ulogu u Lejkersima. Konkurencija je velika, toga sam svestan, ali verujem u sebe i svoje mogućnosti. Meni je čast što sam deo ovako velike ekipe. Spreman sam da se žrtvujem, samo da dođem do titule. NBA liga je naporna, cela sezona se svodi na brojna putovanja, utakmice i treninge. Svoje zemljake vidim jedino kada igram protiv njih. Tako će biti i ove sezone. Memfis ima dobro skockanu ekipu, a Miličić i Jarić trebalo bi da budu nosioci igre "grizlija". Peđa Stojaković je prva zvezda Nju Orleansa, ekipe koju su prošle sezone svi videli u finalu NBA lige. Imaju dobru ekipu i verovatno mnogo motiva, kao i moji Lejkersi – konstatovao je Vladimir Radmanović. 

Dušan Danilović
29. 10. 2008.

Pogledajte još