Proširena istraga o skandalu u Tajnoj službi

VAŠINGTON, 27. april 2012. (Beta-AFP) - Američka Tajna služba, koja je otpustila devetoro zaposlenih zbog skandala vezanog za prostituciju, istražuje da li se slična situacija desila i prošle godine u Salvadoru, saznaje se iz izvora bliskih američkom Kongresu.

Dvanaest agenata Tajne službe, elitne jedinice zadužene pre svega za obezbedjenje predsednika Baraka Obame i njegove porodice, osumnjičeni su da su primali prostitutke u Kartaheni tokom priprema Obamine posete 14. i 15. aprila radi učešća na samitu dve Amerike.

Devetoro njih je dobilo otkaz, a neki su dali otkaz ili otišli u penziju posle izbijanja skandala 13. aprila.

Sumnja se da su agenti, pred dolazak Obame, u hotelske sobe doveli najmanje 20 žena, za koje nije utvrdjeno da li su prostitutke.

Dovodjenje stranaca u zonu bezbednosti, bez obzira da li su prostitutke ili ne, predstavlja problem, ističu u Tajnoj službi.

Predsednik Odbora za unutrašnju bezbednost Predstavničkog doma Kongresa SAD Piter King rekao je ranije da je agencija imala sreće, jer da su žene radile za terorističku ili neku antiameričku organizaciju imale bi pristup informacijama o kretanju predsednika ili bezbednosnim protokolima.

U medjuvremenu su na videlo izbile neke nove optužbe, rekao je neimenovani zvaničnik Kongresa koji nije želeo da otkrije identitet.

Pogledajte još