Ozračeni radnici u Vinči

 Pre nedelju dana radnici JP Nuklearni objekti Srbije (NOS), vadeći iz bazena radioaktivne šipke, primili su dozu zračenja drastično veću nego što bi smeli, pišu Novosti.

Ovaj posao izvodili su, tvrde inženjeri preduzeća, po nalogu v. d. direktora dr Jagoša Raičevića.

- Zaposleni su ozračeni višestruko iznad planskih i odobrenih vrednosti i boravili su u radijacionim poljima ekstremno visokih intenziteta. O svemu postoje dokazi i dokumentacija - navedeno je u pismu u koje su "Novosti" imale uvid, a koje je mr Snežana Pavlović, direktor sektora za radijacionu sigurnost, uputila u četvrtak ministrima Ivici Dačiću, Žarku Obradoviću i Oliveru Duliću.

Krajem februara u Institutu "Vinča" poplavljen je podrum u kojem je bio uskladišten samleveni uranijum (tzv. žuti kolač), koji je u Vinču stigao još pre četrdesetak godina. Javnost do danas nije saznala šta se zaista dogodilo i da li su Beograđani i žitelji nekoliko naselja niz Dunav bili izloženi zračenju, a da to nisu ni znali.

Niko još nije odgovarao za to što je opasni materijal čuvan u podrumu, iako je JP NOS trebalo da ga uskladišti u specijalni hangar, podseća list.

Navedeno je i da je odmah posle incidenta započelo zataškavanje i, preventivno, ljudima za koje se veruje da bi smeli da govore o tome zaprećeno otkazom.

O slučaju nije obaveštena ni Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja, koja je nadležna za kontrolu radioaktivnosti, potvrdila nam je direktorka Mirjana Radenković.

Zaposleni u JP NOS, strahujući za sopstvena radna mesta i bezbednost, kako svoju, tako i stanovnika Vinče, kažu da u preduzeću vlada potpuni haos, da su smenjeni neki od najboljih stručnjaka, a na njihova mesta dovedeni ljudi koji nemaju dovoljno iskustva na poslovima nuklearne bezbednosti.

I baš zbog svih ovih problema inženjeri NOS uputili su pre dve nedelje pismo Vladi Srbije u kome iznose sve probleme.

Oni tvrde da je model upravljanja u JP neprimeren nuklearnim objektima i da to dovodi do narušavanja sistema bezbedenosti nuklearnog materijala.

Navode i da se sredstva raspoređuju prema ličnim afinitetima uprave - reaktivira se prostor reaktora RA, čiji rad je zabranila država i koji je u saradnji sa EU stavljen van snage.

- Smatramo da amaterizam i lični interes pojedinca ne smeju da ugroze bezbednost zaposlenih (koji nisu osigurani) i građane Beograda koji je na deset kilometara od reaktora - upozoravaju inženjeri.

Radnici su za Novosti objasnili kako se prošlonedeljni incident dogodio:

- Kolege iz NOS vadile su iz bazena šipke u kojima je ranije bilo nuklearno gorivo. Čim su izvađene iz vode, zračenje je bilo izuzetno veliko. Dozimetristi su tražili da se posao prekine. A onda im je stiglo naređenje da još jednom ponove ceo postupak. Tako su u dva minuta ozračeni više nego što bi, regularno radeći posao, bili ozračeni tokom nekoliko nedelja.

Dr Jagoš Raičević, v. d. direktora JP NOS, u kome inženjeri vide glavnog krivca za poslednji akcident, ali i za zataškavanje, tvrdi, međutim, da akcidenta nije ni bilo.

- Nije se dogodilo ništa nepredviđeno. Ta količina zračenja jednaka je onoj koju primite na letu od Beograda do Njujorka. Nema govora o bilo kakvom akcidentu - kaže Raičević.

Predsednica UO JP NOS, prof. dr Uranija Kozmidis Luburić, ipak, ne poriče da je prekomernog zračenja bilo, ali kaže i da nema potrebe za dizanjem prašine.

- Bilo je reči o tome na UO, ali to nije naša, već nadležnost direktora - objašnjava dr Kozmidis Luburić.

Ona potvrđuje da su pojedini direktori smenjeni, jer su, kako kaže, imali propuste u radu.

(izvor Novosti)

Pogledajte još