17 milijardi evra stranih investicija

BEOGRAD, 27. aprila 2012. (Beta) - Ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić izjavio je u petak da je u Srbiju od 2001. do 2011. godine ukupno ušlo 17 milijardi evra stranih direktnih investicija.

On je na okruglom stolu o stranim direktnim investicijama u Beogradu kazao da je neto priliv stranih investicija u Srbiju u tom periodu bio 15,1 milijarde evra, kada se oduzmu ulaganja srpskih firmi u inostranstvu, kao što su ulaganja Telekoma Srbije, Nektara i drugih.

Ćirić je kazao da je od demokratskih promena u Srbiji do kraja 2008. godine najveći deo prihoda ostvaren privatizacijom i prodajom preduzeća iz stečaja i dodao da je taj novac iskorišćen za finansiranje javne potrošnje, a ne za razvoj i infrastrukturu.

Prema njegovim rečima, nakon toga, struktura ulaganja se promenila i strani investitori su najviše ulagali u fabrike koje proizvode za izvoz.

Ćirić je kazao da je u 2011. godini ukupan priliv direktnih stranih investicija bio 2,2 milijarde evra i prvi put su ta ulaganja bila viša nego u drugim zemljama regiona.

Pogledajte još