Srdiću uručena nagrada

BEOGRAD, 27. aprila 2012. (Beta) - Piscu Srdjanu Srdiću uručena je u petak nagrada Srpskog književnog društva "Biljana Jovanović", za zbirku priča "Espirando".

Članica žirija Jasmina Vrbavac rekla je na uručenju nagrade da je odluka o laureatu doneta jednoglasno, jer se Srdićeva zbirka uklopila u autentični duh priznanja ustanovljenog u čast Biljane Jovanović, kao i u njeno delo.

"Svima se učinilo da je to zbirka priča koja zaslužuje pažnju i možda najbolje delo objavljeno prošle godine", rekla je Vrbavac i dodala da je Srdić mlad i perspektivan pisac koga tek očekuju nagrade.

Po mišljenju žirija, Srdićeva zbirka "Espirando" sastoji se od devet priča na temu smrti i najmračnijih kutaka ljudske svesti, a napisana je pažljivo i promišljeno, bez ijedne suvišne reči.

Laureat Srdjan Srdić rekao je da je potrebno sačuvati pojedina književna imena koja u javnosti nemaju snagu i uticaj kakav zaslužuju i da njihova dela zahtevaju ponovno inovativno iščitavanje i predstavljanje novim čitaocima.

Srdić je rodjen u Kikindi 1977. godine. Diplomirao je na katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, a trenutno je na doktorskim studijama. Autor je romana "Mrtvo polje" i zbirke "Espirando".

Pogledajte još