Otvorena druga SHARE konferencija

Konferenciju, koja je ove godine besplatna, otvorio je direktor SHARE fondacije Vladan Joler izjavivši da je bilo izuzetno bitno da se ukloni barijera o konferenciji kao proizvodu koji treba konzumirati,već da na nju treba gledati kao na ideju i platformu za napredak društva.

Prvo predavanje održao je Peter Sunde, osnivač najvećeg torent sajta The Pirate Bay koji je kazao da je razmena putem torent tehnologije još uvek 75% ukupnog saobraćaja Interneta na svetu što dovoljno govori o tome koliko je ljudskom biću razmena sadržaja neophodna,i da su informacije ’nafta novog doba’.

Jeremie Zimmerman iz francuske organizacije La Quadrant Du Net govorio je o pritiscima korporacija za uvođenje SOPA, PIPA i ACTA zakona koje bi od Interneta napravile kontrolisan i centralizovan medij poput televizije, ali i da je veoma važno to što je ovaj rat moguće dobiti ’bez prolivanja krvi – inteligencijom, kodom i pikselima’.
Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja ukazao je na to da se treba boriti za pristup informacijama jer je to pravo građana plaćeno njihovim novcem, i da je sloboda infromacija i transparentnost rada vlade imperativ za uređeno društvo. Prava su kao mišići, upozorio je on, ako ih ne koristite, atrofiraju.

Osim njih, na teme novih tehnologija, medija, interneta i aktivizma govorilo je još preko 30 stranih i domaćih predavača, a doticali su se pokreta kao što su Anonimus i Occupy Wall Street, ali i budućnosti čovečanstva koje dolazi sa naglim napretkom tehnologije.

Noćni program počeo je audio-vizuelnim performansom nemačkog kolektiva Pfadfinderei, a završio se kasno u noć u klubovima Tube, KC Grad i 20/44 uz nastupe brojnih diskdžokeja i producenata alternativne elektronske muzike.

Pogledajte još