Studenti u štrajku kolabiraju - pregovori tek uveče

Ispred Ministarstva prosvete noć je provelo tridesetak studenata, od kojih dvadeset od juče štrajkije glađu, kao i dva roditelja, prenose elektronski mediji.

Dve devojke su kolabirale
, od kojih je jedna prevezena u Urgentni cantar. Razgovori sa nadležnima, prvobitno najavljeni za sutra, možda će se održati i večeras, poslednje su najave sa studentske strane.

Nešto više od 100 studenata FPU-a koji su ispunili uslove za upis u narednu godinu, čeka da školarine budu uplaćene i da im se omogući upis.

Studenti tog fakulteta su, kako kažu, jedini koji imaju problem jer za razliku od drugih fakulteta veliki broj studenata sa maksimalnih 60 bodova ne može da upiše godinu uz budžetsko finansiranje, a školarina iznosi 200.000 dinara.

"Nemamo više vremena da čekamo, moramo pod hitno da upišemo godinu i nastavimo s polaganjem ispita", rekao je i student prodekan FPU-a Nemanja Šidić.

Potvrda bi trebalo da stigne od Saveta fakulteta, koji je i zabranio upis dok ne stignu dogovorene pare za školarine od Ministarstva prosvete a studenti kažu da više ne veruju usmenim obećanjima.

Studenti su istakli transparente na kojima piše "Štrajk" i "Ostajemo ovde", a pojedini sviraju gitaru i udaraju u bubnjeve.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović juče je rekao da će ovaj problem biti rešen posle 1. maja, kao što je to urađeno i sa svim ostalim državnim fakultetima ali, kako je rekao Šidić: "To je obećanje koje je ministar davao i u oktobru prošle godine".

Pogledajte još