Krug laži otvorio Sinemaniju

Filmska revija velikih svetskih hitova "Loreal Paris Cinemania" otvorena je u Sava centru projekcijom filma "Krug laži" (Body of lies) reditelja Ridlija Skota. Novinar Jugoslav Pantelić podsetio je da je Sinemanija ovog oktobra 16. po redu i da će publika u narednih nedelju dana imati priliku da pogleda 15 filmskih premijera.

"Krug laži" je nastao po romanu kolumniste "Vašington posta" Dejvida Ignjatiusa i priča je o operativcu CIA Rodžeru Ferisu, koji otkriva trag vođe terorista na Bliskom istoku. Feris smišlja plan kako da se infiltrira u terorističku mrežu, ali najpre mora da savlada stav nadređenog CIA veterana Eda Hofmana i kolegijalnog, ali sumnjivog šefa jordanske obaveštajne službe. 

Ignjatius je, razmatrajući šta je sve moglo da se dogodi nakon 11. septembra, dao mašti na volju, napisavši priču o mogućoj globalnoj eskalaciji terorizma. Priča ima i didaktičnu i korektnu notu o arapskom svetu, emocijama i porodicama koje su svuda iste, predrasudama koje postoje itd, itd. 

Jedan kritičar napisao je da je ovaj film tematski u sivoj zoni, i da mu je to bitna preporuka za gledanje. "Krug laži" ne zadire (pre)duboko, a u okviru pomenutog didaktizma (u poslednjoj trećini filma) nalaze se najemotivniji momenti i scene. Najjače oružje Ridlija Skota je slika, vizuelni momenat, kadrovi slikani široko, nadahnuto i iz raznih perspektiva, dinamika i brzina... 

Film se odigrava u Jordanu, Dubaiju, Vašingtonu, Amsterdamu... Satelitski snimci, nove tehnologije, jurnjave, eskplozije... Mnogo akcije i mnoštvo asocijacija - na poslednji film iz serijala "Bornov identitet", recimo. Film ima i papirne, blede, odrađene i nesuvisle dijaloge (koji su mučili glumce i u publici izazivali smeh tamo gde mu, po rediteljskoj zamisli, mesto nije), ali u ovakvom filmu to je manje bitno. 

I Leonardo di Kaprio i Rasel Krou su na visini zadatka. (Leonardo ume da se razmaše talentom kao u filmu "Departed", ali ovde nije bilo mesta za to). U "Krugu laži" poenta je jasna - nema nevinih i svi lažu, večno je pitanje gde je sve počelo, a krug je moguće razbiti samo razbijanjem predrasuda.

Film je provukao dobar saundtrek i, tu i tamo, humor. I nije loš izbor za otvaranje jedne komercijalne revije filmove čiji program ljubiteljima raznih žanrova i autora pruža mogućnost da se, u narednih nedelju dana, posebno raduju nekim naslovima. 

Manuela Tintor, direktor marketinga "Loreal Balkan d.o.o", navela je da prisustvo "Loreala" na Sinemaniji znači da će svaki posetilac dobiti tretman zvezde: 

– Pozivamo vas da posetite ovogodišnju Sinemaniju. Potrudićemo se da se osećate kao zvezde, jer vi to zaslužujete.

Citiran je i parafraziran prepoznatljiv "Lorealov" slogan, a u duhu mota Sinemanije - "Osećajte se kao zvezda". Na glamuroznom "Lorealovom" štandu posetioci su mogli da koriste usluge profesionalnih šminkera i dermatologa. Mogli su i da učestvuju u nagradnoj igri i, prepoznajući oči zaštitnih lica kompanije"Loreal", a nagrade su bile karte za neke od projekcija narednih dana. 

- Pola fakulteta radi promocije - prokomentarisala je jedna studentkinja, izlazeći iz Sava centra. I zaista je bila prilična gužva, bili su tu i gledaoci (sala SC na otvaranju je bila skoro rasprodata) i brojni promoteri koji nude proizvode i podsećaju na razne nagradne igre. Šareneli su se štandovi sponzora, pokloni, besplatni časopisi...

Jelena Jovanović

Pogledajte još