Nemački političar predlaže bojkot dela EP

Polenc je u jednom televizijskom intervjuu obrazložio da bi to trebalo učiniti zbog lošeg tretmana bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko, koja je na izdržavanju zatvorske kazne i koja je u znak protesta zbog lošeg tretmana počela štrajk glađu.

"Svako treba da razmisli da li želi da prihvati poziv i pravi se kao da se ne događa ništa. Verujem da će mnogi odlučiti da u takvim okolnostima žele ipak da ostanu kod kuće"
, rekao je Polenc.

Taj političar Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel podsetio je i na sudbinu još 20 članova bivše ukrajinske vlade protiv kojih je takođe otvoren istražni postupak, i ocenio da to stvara utisak da se pravosuđe zloupotrebljava u političke svrhe.

Polenc je, međutim, naveo da Fudbalski savez Nemačke (DFB) ne bi trebalo da učestvuje u protestima, već da je to zadatak političara.

Evropsko prvenstvo u fudbalu traje od 8. juna do 1. jula, a igra se u Poljskoj i Ukrajini. Otvaranje i prva utakmica su u Varšavi, ali se već dan kasnije igra i u Harkovu, gde zatvorsku kaznu i izdržava Julija Timošenko.

Komentatori su u Nemačkoj njeno hapšenje i kažanjavanje protumačili kao osvetnički potez političkog pravosuđa izveden po nalogu predsednika Viktora Janukoviča.

Beta

Pogledajte još