Nadlanu.com specijalno: B.o.B među "čudnim oblacima"

B.o.B, nakon uspeha albuma "The Adventures of Bobby Ray" vraća se brzo na scenu i to u velikom stilu novim albumom "Strange Clouds". Sve njegove fanove čeka ozbiljan album fuzije različitih muzičkih stilova sa ozbiljnim tekstovima o iskustvima mladih zvezda. Naravno, tu je i niz zanimljivih saradnji poput onih sa Tejlor Svift, Lil Vejnom, Niki Minaž, T.I.-om, Rajanom Tederom iz benda One Republic, Krisom Braunom i Trej Songzom. Posebno je interesantno što album otvara pesma "Bombs Away" kojoj poseban šmek daje jedinstveni glas glumca Morgana Frimana.

Specijalno na Nadlanu.com saznajte šta B.o.B kaže o svom novom albumu, ali i iskustvima koje čekaju sve koji sanjaju da postanu hip hop zvezde.

Da li postoji razlika između tvojih pseudonima B.o.B, Bobi Rej i Bob?

B.o.B: Rođen sam kao Bobi Rej, a B.o.B je ime koje se razvilo iz mog imena u srednjoj školi. Ali, svetu sam predstavljen na B.o.B. Da bih se predstavio i svojim pravim imenom, sada sam i Bobi Rej, čime sam se podelio i na dva muzička stila. Mada, ljudi me najčešće zovu Bob. Ne mislim da se B.o.B i Bobi Rej "međusobno bore" - zavisi na kojoj strani kreveta se probudim.

Tvoj prvi album "The Adventures of Bobby Ray" je ostvario veliki uspeh. Da li te je to iznenadilo?
B.o.B: Uspeh me je definitivno iznenadio. Koliko brzo se sve raširilo po svetu... Pre tog albuma nisam zapravo znao da ću biti toliko prihvaćen širom sveta. I kada odeš u neku stranu zemlju u kojoj ne govore tvoj jezik ali znaju sve reči pesama, a kada mi između pesama kažem "hej, kako ste" i oni ćute - to je potpuno ludo.

Da li si avanturista?
B.o.B: Definitivno jesam. Kada sam bio klinac radio sam neke lude stvari koje se nisu uvek dobro završavale, jer bih se ponekad i povredio. Ali uvek sam imao taj rizičan tip uma... Kao klinac sam voleo da kao kaskader radim neke stvari, pa je tu bilo i dosta polomljenih kostiju od skakanja biciklom i drugog. Dobro je što sam to usmerio na svoju muziku.

A koje avanture si iskusio od uspeha prvog albuma?
B.o.B: Od pre tri godine moje avanture su postale tako velike. Počev od poseta zemljama za koje nisam ni znao da postoje i čija imena ne znam čak ni da izgovorim. Na primer, bio sam u Pragu, ni sada ne znam gde i ne mogu ni sada da izgovorim ime zemlje, ali gledajući te simbole koje nikada pre nisam video... Znaš, pravi je poduhvat kada učiš nešto novo i brzim tempom, ali tada dobiješ širi pogled na svet i svet postane manje mesto. Upoznaš stvari za koje nisi mogao ni da pretpostavljaš da će ti se svideti. Mislim da sam mnogo odrastao i sada nekako više cenim modu, umetnost i detalje.

Koja je razlika između tvog prethodnog albuma i novog "Strange Clouds"?
B.o.B: Album "Strange Clouds" ima istu hrabrost i boje kao "The Adventures of Bobby Ray", kao i isti tip alternativne muzike, fuzije muzičkih stilova, ali je urađen na mnogo prefinjeniji način. Mislim da sam sada mnogo bolji u onome što sam hteo da uradim na prethodnom albumu, koji je uspeo, ali sada sam još bolji. Mislim da sam zatvorio prostor između pop zvuka, andergraund zvuka, hip hopa i alternativnog rok zvuka. To je fuzija.



Šta fanove očekuje na novom albumu "Strange Clouds" koji je izašao početkom maja?

B.o.B: Muzičko iskustvo na albumu "Strange Clouds" će objedinjavati sve što je imao album "The Adventures of Bobby Ray" i sve što on nije imao i više od toga. Ovaj album se može tumačiti na različite načine. Može biti i produkt moje ljubavi prema "biljci", možda je i nusprodukt dima u sobi, oblaka moglo bi se reći... Na transcedentalnom nivou, možda je dokaz da nismo jedina svesna bića u univerzumu. Očigledno, život je svuda. Ako odeš u šumu i podigneš deblo ispod je pravi život, isto je i kada odeš u svemir... Pssst, "čudni oblaci"...

Šta su tvoje snage, a šta slabosti?
B.o.B: Mislim da je moja muzikalnost moja snaga. Imam snažnu viziju za melodiju. To je skoro kao jezik. Kada čuješ melodiju do momenta kada se približava kraju trebalo bi da osetiš kuda ide. To je kao razgovor. Moja slabost je nestrpljivost. Kada hoćeš da zvuk bude dobar moraš da budeš strpljiv. Kada praviš muziku moraš da budeš iskren prema sebi i to je problem s kojim se suočavaju svi muzičari. Ne smeš da ignorišeš glas u svojoj glavi i ne miri se sa prosekom. I veruj dobrom instinktu.

b.o.bhip hopmascom recordsnovi albumstrange clouds