Geri Mur

Gitara koja u rukama Gerija Mura poprima posebnu moć ponovo je, posle godinu dana, zagrmela Beogradom, a njegovi obožavaoci su dobili ono što su i očekivali – ništa manje, niti više od toga.

Očigledno prezadovoljan odzivom i reakcijom publike na prošlogodišnjem Jelen pivo Live festivalu, veliki bluz gitarista nam se brzo vratio i konačno zasvirao tamo gde je planirao mnogo ranije, u "Centru Sava". Oko 3500 ljudi ga je čekalo petnaest “akademskih” i još petnaest “rokerskih” minuta. Odužio se udarajući pravo u glavu – “Oh Pretty Woman” odmah na početku! 

Posle “Since I Met You Baby” krenula je šetnja novim albumom – “Down the Line”, pa naslovna “Bad For You Baby”. Brzo je živnulo u parteru, ni balkon nije zaostajao, ali je Mur rešio da, onako, bluzerski, smiri situaciju - odsvirao je “koznakolikominutnu” verziju Džon Majalove “Have You Heard”. 

Posle povratka novom albumu uz “Mojo Boogie” uradio je pravu stvar – pozvao je fanove da priđu skroz do bine. Nije ih trebalo dvaput zvati – pohrlili su želeći da se približe idolu koji nije ostao ravnodušan. Svirao im je „na uvce“, bilo je to jedno divno druženje bez mnogo reči. Pričala je, kao i uvek, njegova gitara. Sve što je iz nje izlazilo izazivalo je oduševljenje, a u 22.20 vrisnuli su i oni koji su došli pre svega da čuju baš nju - jedinstvenu, veliku, „Still Got the Blues“! 

Posle „Walking By Myself“ zavesa je spuštena prvi put, ne zadugo. „The Blues Is Alright“ odsvirana je na prvom bisu, do definitivnog kraja su nas, posle više od dva sata svirke, doveli uvek i iznova opijajući pariski pločnici.

Beograd je potvrdio da voli Gerija Mura, pa veliki irski muzičar, verujemo, još jednom raspoložen i pun pozitivnih utisaka napušta našu prestonicu. 


Tekst: Milan Ćunković 
Foto: Sanja Knežević