Becksperience

Najveće zvezde hip–hopa Public Enemy i Afrika Bambaata, njihovi veliki obožavaoci, najbolje mrdanje kukovima na svetu, dredovi, pivo, i električna atmosfera obeležili su ovaj Becksperience.

Kada je napolju počelo da biva neizdrživo hladno, i dok je kiša dosadno padala, u hali 12 na Beogradskom sajmu, postajalo je sve usijanije.

Afrika Bambaata je krenuo sa dva MC-a pre 23h. Ali, kako ta dva crnca đuskaju! Osete svaki bit, svaki momenat muzike, đuskaju celim telom, pokazuju publici kako se igra i kako uživa u muzici! Na početku, dok se hala još nije napunila, trudili su se maksimalno da probude publiku, i publika im je ubrzo svu dobijenu energiju i vratila... Sve poznate soul i hip hop stvari osamdesetih i devedesetih godina slušali smo u brejk bit i rep miksu. Nakon sat vremena, i sam „Amon Ra hip-hopa" izlazi pred publiku, uzima mikrofon i pozdravlja je. Dobija veliki aplauz.

Oko ponoći kreću večiti buntovnici koje je publika strpljivo čekala – "Public Enemy". Bina je prekrivena njihovim zastavama, a sve podseća pomalo na „naš" Otpor... Dok svirka još nije počela, "Public Enemy2 su zamolili za minut ćutanja žrtvama u Indiji, mada i nisu naišli na preterano razumevanje publike... Pa, malo duži uvod uz: "A sad svi recite „peace, love, unity i respect", a sad recite „Aj", "pozdravite di-džeja Lorda2, itd.

Ali, ubrzo je počela svirka, pa su svi poludeli već od prvog rifa.

„Public Enemy" predvodili su Čak Di i Flejvor Flej. U jednom trenutku na koncertu, Flejvor Flej pokazao je publici svoj donji veš koji je imao boje USA zastave. Pa između pesama ironični „pozdravi za Obamu", osvrti i govori o političkoj situaciji, itd.

Slušali smo, između ostalih, i „Mind Terrorist", „Shut em down", „911 is a Joke". Posle dva sata odlične svirke, svoj nastup „Public Enemy" završili su pesmom „Fight the Power". Upravo singl „Fight the Power" sa albuma „Fear of a Black Planet" proglašen je za najbolju hip-hop pesmu ikada, a sam album je sačuvan u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu.

Uglavnom su svirali stvari sa albuma „It takes a Nation of Millions to Hold Us Back" (koji slavi svoj jubilej – dvadeset godina od izlaska), koji je zasnovan na avagardnim zvukovima i melodijama i na fanku stare škole. Kritičari su ga smatrali revolucionarnim, a hip-hop kao pokretačku silu društvenih promena.

Komentari publike su uglavnom pozitivni, a jedan od ljubitelja hip-hopa kaže da je falilo malo dinamike i raznovrsnosti, "Mada ne smem da pomislim šta bi bilo da su opeglali "The Best Of", verovatno niko živ ne bi izašao odande".

Ono što je zanimljivo je da se treći ovogodišnji Becksperience održao u hali 12 Beogradskog sajma, koja se prvi put koristi u koncertne svrhe. Hala je bila potpuno adaptirana i preuređena, i nije odavala utisak hladnog sajamskog prostora, već naprotiv, uz odličnu organizaciju predstavlja odlično mesto za buduće velike žurke i koncerte.

Sve pohvale za VJ-ing, koji su radili naši najbolji vi-džejevi, slike su potpuno pratile reči i zvuk.

Jedina zamerka bila je na bezobrazno visoke cene piva.

Hip-hoperi su konačno dobili svoj veliki događaj za 2008. godinu! Samo, kada bi takvih događaja bilo više od jednom godišnje… S obzirom da je publika bila mnogobrojna, možda će ih neko i iznenaditi…

Tekst: Nada Veljković
Fotografije: Mirjana Ristić

Fotografije sa ovog dogаđaja pogledajte ovde.