Valujev savladao Holifilda

CIRIH, 21. decembra 2008. (Beta-Rojters) - Prvak u teškoj kategoriji u verziji Svetske bokserske asocijacije (WBA), Rus Nikolaj Valujev pobedio je  u Cirihu na bodove bivšeg četvorostrukog šampiona sveta Ivandera Holifilda, potopivši njegove nade da će postati najstariji nosilac titule u istoriji.

Holifild (46) je, koristeći svoju veću pokretljivost i iskustvo, zbunio mnoge koji mu prebacuju jednostran stil borbe, pa je jedan od bodovnih sudija čak procenio da je borba bila nerešena.
Preostala dvojica su, međutim 2,13 metara visokom Valujevu, koji je i kontrolisao veći deo borbe, dodelili pobedu prednošću 116 prema 112 i 115 prema 114 u bodovima.

Holifild je posle borbe izjavio da ishod meča vidi drugačije od sudija, ali da nije razočaran onim što je prikazao.

"On je čvrst protivnik, već sama njegova veličina je naravno glavni faktor, ali on se i dobro bori i u tome leži problem", rekao je Holifild.

Holifild, koji je u ring ušao sa 44 kilograma manje, a 11 godina više od svog protivnika, bio je sve vreme borbe favorit publike u Cirihu, pa je deo prisutnih 12.500 gledalaca uzvicima negodovanja propratio odluku sudija.

Međutim, uprkos žustrom početku i nekim zakasnelim pokušajima u poslednje dve runde bivši šampion nije bio u stanju da ugrozi Valujeva.

Ni Valujev, međutim, nije uspeo da iskoristi niz prilika da svoju pobedu učini ubedljivijom, već je zadao samo nekoliko udaraca u trenucima kada bi zatajila Holifildova odbrana.

Ivander Holifild (42-10-2), bio je 1992. godine zadnji neprikosnoveni šampion sveta koji je objedinio titule u sve tri verzije - WBA, Svetskog bokserskog saveza (WBC) i Međunarodne bokserske federacije (IBF).

Za Valujeva, prva odbrana titule u verziji WBA znači priliku da se bori sa braćom Kličko - Vitalijem koji drži titulu u verziji WBC i Vladimirom koji je prvak u verziji IBF.