Dačić: Imamo većinu, SAD se neće mešati

Dačić je naglasio da je postojanje parlamentarne većine politička realnost i najavio da će naredne sedmice biti izabran predsednik i potpredsednici parlamenta, nakon čega će biti formirana vlada. On je podsetio da je kao mandatar razgovarao i sa SNS i da je posle svih tih razgovora potpuno jasno da je postojanje većine politička realnost koju treba pretočiti u formiranje vlade.

Mandatar je naglasio i da sigurno neće vratiti dobijeni mandat samo zato što neko žali za velikom koalicijom.

"Ako imam većinu za to (formiranje vlade) onda imam. Ako nemam, onda ćemo da se objasnimo zbog svega pa ćemo ići na nove izbore, pa ćemo videti za koga će narod da glasa - da li za one koji imaju podršku u inostranstvu, a nemaju u svojoj zemlji, ili obrnuto", rekao je Dačić

Na pitanje da li postoji mogućnost velike koalicije DS i SNS, Dačić je rekao da mogucnost formiranja velike koalicije postoji od samog početka, ali da on sigurno neće vratiti mandat zato što neko žali za velikom koalicijom.

Dačić se osvrnuo i na odnos Srbije i SAD, naglasivši da je uveren da američka vlada nema nameru da se meša u formiranje srpske vlade.

"Koliko sam shvatio, Vlada SAD nema nameru da se meša u formiranje Vlade Srbije, tako je bar zvanično objavljeno. Više puta sam se sreo sa (zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara (Filipom) Rikerom, i to u najkritičnijim situacijama i spreman sam da i dalje razgovoramo", rekao je Dačić.

SAD su, kako je naglasio, jedan od ključnih partnera Srbije i radi se na unapređenju odnosa dve zemlje, što je potvrđeno i njegovim prethodnim angažmanom kao ministra policije tokom prethodne četiri godine.

Dačić je naglasio da se nije "takmičio" na izborima u Velikoj Britaniji, Rusiji, SAD, već u Srbiji, i da, ako nekome treba da odgovara, to je onda srpski narod.

"Ako se neki stav utvrđuje po tome da li nisam više sa Borisom Tadićem, to je neozbiljno. Uostalom, to mi niko nije ni rekao. Pitanje je da li je SNS prihvatljiviji za njih",
rekao je Dačić odgovarajući na pitanje da li očekuje da će mu Riker preneti stav SAD da je nepoželjan za premijera.

"Onda se žali za velikom koalicijom", rekao je Dačić i podsetio da je kao ministar policije dobio najvišu ocenu za rad, kao i nagradu "Naj Evropljanin" i ponovio da zato ne razume zašto sada ne bi bio prihvatljiv za premijera.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, mandatar je rekao da će buduća vlada primeniti sve što je prethodna dogovorila sa Prištinom na pregovorima u Briselu o pitanju Kosova i Metohije, i da će biti faktor mira i stabilnosti, jer je "nova vlada i nova šansa".

"Spremni smo da, kada je reč o Kosovu i Methiji, ova vlada primeni sve što je pethodna dogovorila u Briselu. Ova vlada biće faktor mira i stabilnosti i već sam razgovarao sa mnogim liderima regiona o tome"
, rekao je Dačić uz preciziranje da vlada ima obavezu da sprovede dogovoreno.
Neosnovano se podgrevaju sumnje da se to neće dogoditi, podvukao je Dačić.

Sa tim se složio i lider URS Mlađan Dinkić, ali i upozorio "da se o dogovorenom u Briselu saznaje na parče". On je obećao da će javnost u potpunosti biti obaveštena o svim postignutim dogovorima, kada buduća vlada dobije kompletnu dokumentaciju o razgovorima Beograda i Prištine.

"Sada smo dobili samo neke delove. Kada vlada bude formirana, onda ćemo vas detaljno informisati o svemu.", rekao je Dinkić, ali i izbegao odgovor na pitanje kako će "na neviđeno primeniti i sprovesti ono što su drugi dogovorili".

Dinkić je potvrdio da je na sastanku postignuta puna saglasnost u vezi sa programom nove vlade, kako bi proces njenog formiranja bio završen što skorije. On je naglasio i da će vlada spovesti sve ono što je, kako je rekao, Tadićeva dogovorila, ali nije sprovela, i o tome obavestiti javnost.

Lider URS smatra i da je nepotrebno voditi "politiku otezanja" - da se jednom govori u javnosti,a drugo radi. Dinkić je naveo i će ključ u novoj vladi biti ekonomska politika, budući da je situacija u zemlji "ekstremno teška", a u budžetu "verovatno gora nego ikada".

Sastanku je prisustvovao i zamenik predsednika SPS Žarko Obradović, dok su im domaćini, osim Dinkića, bili potpredsednica te stranke Verica Kalanović i članovi predsedništva Suzana Grubješić, Veroljub Stevanović i Boško Ničić.

Za sutra je, u sedištu SNS, najavljen sastanak predstavnika te stranke i URS, a delegacije će predvoditi lideri stranaka Aleksandar Vučić i Mlađan Dinkić.

Tanjug

ivica dačićsadsnsvlada srbije