Nastavljena izgradnja kuća za povratnike u Drenovcu

Predstavnik povratnika Nenad Stašić rekao je agenciji Beta da proces povratka izbeglih Srba u Drenovac nisu zaustavile ni kradje hidrofora, ni preteći leci kojima je Srbima u opštini Klina maja ove godine poručeno da se vrate u izbeglištvo, kao ni podmetanje požara u dve obnovljene srpske kuće, čiji počinioci još nisu otkriveni.

On je naglasio da taj proces nije zaustavljen zahvaljujući kosovskom ministru za povratak Radojici Tomiću, koji je podržao povratnike prilikom svih dosadašnjih problema.

Stašić je kazao da su Srbi iz tog etnički mešovitog metohijskog sela čekali dvanaest godina na povratak zato što je tokom rata sa obe strane bilo žrtava, ali da zbog stradanja Albanaca Srbi za Albance nisu bili dobrodošli.

On je istakao da su sada Srbi povratnici s delom komšija Albanaca uspostavili komunikaciju i osnovali zajednički odbor za bezbednost sela.

"Kada je 2011. godine počeo povratak, u prvoj fazi završeno je sedam kuća u koje smo se mi uselili juna prošle godine, a evo sada, 2012, u toku je druga faza u kojoj se gradi devet kuća za srpske povratnike i tri kuće za socijalno ugrožene komšije Albance", rekao je Beti Stašić.

KLINA, 5. jula 2012. (Beta)

kosovo i metohijakosovski srbi