Samo jedna od devet osoba može promeniti svoj život

Po rečima kolumnistkinje 24sata.hr Martine Trboglov jedina nada za promenu je neki dramatični životni događaj koji nam svet okrene naglavačke:bolest, otkaz, smrt bliske osobe, bankrot su samo neki od okidača koji se pominju kao prekretnice života.

Loše vesti
Samo jedna od devet osoba koje su prošle visoko rizičnu operaciju ugradnje baj pasa , nakon toga promeni svoje životne navike.Ozbiljna pretna zdravlju većinu pacijenata ne uspe da podstakne da počnu drugačije da žive. Šok i strah od smrti možda kratkoročno dovedu do snažne želje, čak i odluke za promenom, ali dugoročan pozitivan efekt izostaje. Kako je to moguće?

Najnovija istraživanja potvrđuju da bilo kakva promena dovodi do velikog napora za mozak, koji on pokušava izbeći, kako bi nastavio da funkcioniše po principu ekonomičnosti – sa što manje uložene energije da dođe do rezultata. Energetski nam je mnogo lakše da funkcionišemo po „automatskom pilotu“ (onako kako smo navikli), nego da uvodimo promene koje zahtevaju trud i njegovo kontinuirano ulaganje (barem neko vreme). Pojednostavljeno i metaforički rečeno – promena boli.

Dajte priliku promeni!

Ne, promena se ne događa, ona se – kreira i razvija, našom voljom i trudom. Da, pritom nas dramatični životni događaji mogu potstaknuti da se pokrenemo, preispitamo svoje vrednosti, načine razmišljanja i ponašanja i da donesemo odluku kako želimo biti drugačiji. Ali ako to zaista želimo i postati, vreme je da zasučemo rukave, jer naš mozak to itekako može i ima ogroman potencijal za to.

Izvor: 24sata.hr

promenapsiholog