Marej napravio haos u Britaniji

Pobeda Mareja u polufinalu protiv Francuza Žo-Vilfreda Conge, izazvala je veliku pažnju javnosti i medija u Velikoj Britaniji - "Marejmaniju" - pošto je on postao prvi Britanac koji se plasirao u finale Vimbldona posle 74 godine.

Karata u prodaji za finale nema, ali se one mogu nabaviti na internet stranici iBej (eBay) za dve i po hiljade funti.

Dejli mejl na naslovnoj stranici pita "Da li on može da završi posao", na šta Marej ističe da može.

"To će biti jedan od najvećih mečeva u mom životu. Veliki je izazov, mnogi ne očekuju da pobedim, ali ako budem igrao dobro mogu do trijumfa"
, istakao je 26-godišnji teniser.

Velika Britanija je poslednji put imala šampiona 1936. kada je Fred Peri pobedio Nemca Gotfrida Fon Krama, a finalistu dve godine kasnije kada je Bani Ostin prilično lako izgubio od Amerikanca Dona Badža.

"Konačno" je reč koja se nalazi na naslovnoj strani subotnjeg izdanja britanskog Dejli Mirora, a slični su naslovi u još nekim novinama, poput Sana.

Marej je uvek izazivao pomešana osećanja u svojoj zemlji, pošto kruži šala da je on kada pobedi Britanac, a kada izgubi Škot.

Sada, dok je u pobedničkom nizu, političari, kako u glavnom gradu Londonu, tako i u glavnom gradu Škotske Edinburgu, otimaju se ko će pružiti veću podršku ovoj teniskoj zvezdi.

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron, koji će prisustvovati finalu, objavio je da će se u nedelju ispred njegovog sedišta u Londonu vioriti i zastava Škotske.

"Sjajna je vesti da imamo domaćeg muškog finalistu posle više od 70 godina. To je posebno uzbudljivo, jer je ovo olimpijska godina kada su sve oči sveta uprte u Veliku Britaniju"
, rekao je Kameron.

Premijer Škotske Aleks Salmond, koji želi da se Škotska otcepi od Velike Britanije, takođe je čestitao Mareju.

"Cela Škotska će biti uz Endija u nedelju, a ja ću biti lično tamo da navijam za njega", kazao je Salmond.

Marej će na centralnom terenu Vimbldona imati i podršku kraljevske porodice, koju će predstavljati Kejt Midlton, pošto njen suprug princ Vilijam i kraljica Elizabeta Druga neće prisustvovati zbog ranije dogovorenih obaveza.

Britanac je pobedio Federera u osam od njihovih 15 mečeva, ali svetske kladionice veće šanse daju Švajcarcu, pošto na jedan uloženi evro na njegovu pobedu možete dobiti jedan i po, a na pobedu Britanca dva i po.

Marej nikada do sada nije osvojio gren slem turnir, dok je Federer na njima trijumfovao čak 16 puta.

Finale Vimbldona počinje sutra u 15.00.

Beta

endi marejvimbldon 2012