Kovačević izbegao smrt

Petak, poslednji trening grčkog šampiona Olimpijakosa pred prvenstveni susret sa Ksantijem. Iako u 36. godini života, iako pomalo nezadovoljan što je ove sezone dobijao šansu “na kašičicu”, Darko Kovačević ga je odradio kao dečkić na početku karijere.
- Ljudi, sjajno se osećam, kao mladić - rekao je po ulasku u svlačionicu srpski internacionalac svojim saigračima. 

A onda, samo nekoliko trenutaka kasnije, sav oznojen i uspaničen pojavljuje se klupski lekar Panos Tamatopulos. Pogledom traži Darka i u trenutku kada ga je ugledao prosto ga zasipa informacijama.
- Ne smeš da igraš. Ma, ne smeš više ni da trčiš. Imaš ozbiljne probleme sa srcem - rekao je Tamatopulos.
Slede dodatni pregledi, razgovori, a Kovačević odlučuje da po hitnom postupku otputuje u Španiju, u svoj San Sebastijan gde ima kuću i mnogobrojne prijatelje, kako bi dobio mišljenje drugih stručnjaka. Primaju ga u bolnicu “Poliklinika Gipuzkoa”, potvrđuju povišen krvni pritisak i zakrčenje glavne srčane arterije od čak 90 odsto. I već posle 24 časa obavljaju hirurški zahvat. 

Priznati specijalista iz ove oblasti Marijano Larman u društvu lekara Real Sosijedada i Olimpijakosa ugradio je srpskom asu stent veličine 3,5 milimetara. Po obavljenoj operaciji svi su zadovoljni, tvrde da je zahvat u potpunosti uspeo i da će Darko već za 24 časa moći da napusti bolnicu. Uz napomenu: nema više fudbala!
- Moraće da prima određenu jaku terapiju narednih godinu dana, a eventualni udarci u tom predelu mogli bi da budu veoma opasni - tvrdi doktor Larman. - Ne možemo da mu zabranimo da igra fudbal, ali svakako nije preporučljivo da nastavi karijeru. 

Iskusni kardiolog tvrdi da situacija uopšte nije bila bezazlena.
- Kovačević je imao sreće što su problemi uočeni na vreme - kaže Larman.
- Iskreno, postojala je velika mogućnost da doživi infarkt. Radi se o ozbiljnom problemu sa glavnom srčanom arterijom i prosto mi je neverovatno da nije osećao nikakve smetnje.
Posle 506 prvenstvenih mečeva u Srbiji, Španiji, Engleskoj, Italiji i Grčkoj (219 golova) i 55 utakmica u dresu sa nacionalnim grbom, došao je trenutak da Darko okači kopačke o klin. I krene u nove izazove. 

Nasledni srčani problemi 

Srčani problemi su nasledni u porodici Kovačević, pošto su Darku otac, majka i 31-godišnji brat umrli od infarkta. Iz tog razloga lekar Olimpijakosa Tamatopulos je srpskog asa svake dve nedelje podvrgavao specijalnim pregledima.
- Poslednje analize pokazale su veoma čudne parametre, posebno kada bi se previše uzbudio - rekao je Tamatopulos.

Dr Miljko Ristić tvrdi da je Darko imao mnogo sreće!

Darko Kovačević je imao mnogo sreće, jer sa njegovim problemima u 85 odsto slučajeva se doživljava takozvana iznenadna srčana smrt.
Ovo su reči prof. dr Miljka Ristića, predsednika Zdravstvene komisije FSS-a i vrlo priznatog kardiohirurga i u Evropi. Odmah sledi i objašnjenje:
- Kada negde pročitate: pao je iz čista mira i umro, onda je to ta iznenadna srčana smrt, koja je, nažalost, pogotovo u Srbiji, vrlo česta. A Darko je, po svemu što su izjavili španski lekari, koji su ga operisali, bio kandidat da mu se tako nešto dogodi. Jer, kod njega je glavni razlog nasledni faktor, a sama činjenica da mu je stavljen velik stent govori koliko je glavna srčana arterija bila zakrčena. 

Bilo - prošlo, Kovačević može da nastavi normalno da živi.
- Što se tiče samog srca, pošto nije doživeo infarkt, Darko bi mogao čak i da nastavi da igra fudbal, ali mogli bi da se stvore drugi problemi i zato mislim da je završio karijeru. Naime, kada se stent stavi on je sklon trombozi i zato će Darko godinu dana, a po nekima i doživotno, morati da pije dve vrste jakih lekova. To je takozvana antiagregaciona terapija, a ti lekovi sprečavaju zgrušavanje krvi. Dakle, Darko više ne bi smeo da se bavi sportom, jer bi mogao da se stvori hematom i pri najmanjem udarcu, što bi moglo da mu ugrozi život. Međutim, ukoliko se bude pridržavao saveta lekara i često odlazio na kontrole, Kovačević će moći sasvim normalno da živi - zaključio je prof. dr Miljko Ristić.

Večernje novosti