Gde su najbolje nudističke plaže?

Mesta za kupanje u 'Evinom kostimu' duž obale ima mnogo, no udruženja nudista upozoravaju da je taj oblik turizma zanemaren s obzirom da brojke pokazuju kako se čak 15 posto svih gostiju u Hrvatskoj kupa potpuno golo.

Hrvatska je bila prva europska zemlja koja je daleke 1953. otvorila svoja vrata nudistima, a još 1936. - skoro dvadeset godina ranije - na plaži Kandarola na Rabu bez odeće se okupao britanski kralj Edvard VIII. Kao rodno mesto golišavog kupanja na Jadranu Rab se često spominje i u stranim medijima koji u svetski vrh gotovo uvek stavljaju i Jerolim. CNN ga je kao top destinaciju za nudiste svrstao ispred plaža Brazila, Tajlanda, Azurne obale, Grčke, Kalifornije, Havaja i Kariba.

Jerolinska plaža je opisana kao mesto netaknute prirode, stenovite obale i kristalno čistog mora, a na više top lestvica najlepših plaža našla se i plaža Valalta, deo istoimenog nudističkog kampa, kod Rovinja. Prema izboru korisnika poznatog turističkog portala TripAdvisor, plaža Valalta proglašena je prošle godine devetom najboljom plažom na svetu.

Ceo taj nudistički kamp najbolje pokazuje tradiciju takvog oblika odmora. U želji da prati trendove u nudizmu, ali I u turizmu uopšte, Valalta ima velnes centar, marinu, pivo iz vlastite pivnice, a uz stalno uređenje sanitarnih čvorova, apartmana i bungalova, nasuta je i prva peščana plaža u Istri. Valalta nudi i moderne mobilne kućice za četiri do pet osoba, od tridesetak kvadrata, u neposrednoj blizini bazena s morskom vodom pa ne čudi što joj najviše ocene daje i Međunarodna federacija nudista (INF).

Specijalizovani kampovi

Inače, mnogi 'golaći' u Hrvatsku dolaze upravo zbog specijalizovanih naselja i kampova, gde goli, osim na plažu, mogu ići čak i u prodavnice ili restorane. Pravi nudisti, kao sledbenici ideje o ravnoteži čoveka i prirode, kampove cene i zato jer vole biti na otvorenom prostoru, uživati u sportu i zdravoj hrani. Prvi takav kamp bio je Koversada kod Vrsara, najveće naturističko naselje u Europi, smešteno na 120 hektara, sa više od pet hiljada metara obale.

Uz Valaltu prema oceni udruženja nudista, najviše ocene zbog brojnih propratnih sadržaja zaslužuju porečki Solaris i Kanegra u Umagu.

Ostali specijalizovani nudistički kampovi su Ulika u Poreču, Istra u Funtani, Bunculuka, Politin i Konobe na otoku Krku, Savinje u Tkonu na Pašmanu te Nudist u Vrboskoj na Hvaru.

Osim kampova samo za nudiste izdvojene plaže na kojima se možete okupati goli postoje i u mnogim 'tekstilnim' kampovima, kao i u gotovo svakom poznatijem turističkom mestu. Duž obale postoje i mnoga druga mesta koja nisu službeno nudistička, ali je među lokalcima poznato da ih koriste 'golaći'. Ipak, uprkos toleranciji, nije preporučljivo biti prvi nudista na nepoznatoj plaži, posebno u blizini naselja.

Poznatije plaže

U Istri, osim kampova, postoji nekoliko poznatih nudističkih plaža u blizini Rovinja, Poreča i Medulina, a ponuda je bogata i na Kvarnerskim ostrvima. Uz rapsku Kandarolu i plaže Ciganka i Sahara u Loparu, poznate su plaže Baldarin i Kovačine na Cresu te Sunčana uvala na Lošinju.

Na Pagu nudisti mogu uživati u posebnim delovima kampova Šimuni i Straško te delu plaže na Zrću, a na zadarskom području mogu se kupati na plaži Punta Skala na poluostrvu kod Petrčana. Tu su i Crvena luka i Sveta Katarina kod Biograda, plaža FKK u blizini letovališta Kozarica kod Pakoštana i poznata plaža Sabusa kod Kukljice na Ugljanu.

Šibensko područje poznato je po plažama u kampu Kosirina, Slanica, Čigrađa i Jazina na Murteru, uvalama na ostrvu Smokvica kod Primoštena i Plitkoj Punti u Vodicama.

Od srednjodalmatinskih ostrva prednjači Hvar. Brodom iz Jelse dostupna je plaža na ostrvu Zečevo, a iz centra Hvara gotovo se ceo dan može doći do plaža Jerolim, Stipanska, Mlin ili nešto udaljenije Palmižane. Na Braču su poznate plaža Paklina kod Bola te Mutnik i Punta, a na Visu najpoznatije su ona u Komiži i Rude blizu Rukavca.

Na Korčuli odjeća nije dobrodošla na plažama FKK, dijelu plaže Badija, Prozid u Vela Luci, Velika i Mala stipa te Langa. U okolini Makarske poznate su plaže Vrulja (između Piska i Brela), Dračevac između Tučepa i Podgore, ali i dio plaže Sveti Petar, na poluotoku u sklopu grada. Najrazvikanija je i najljepša plaža Nugal koja se nalazi u neposrednoj blizini Makarske.

Poluostrvo Pelješac nudistima je poznato po plažama Ostupa u Orebiću, Pričuvac u Lovištu, Prapratno u Stonu i Grdni Do u Žuljani.

Dubrovačko područje, osim dobro poznatih plaža u Lapadu na predelu Babina kuka i na Lokrumu, poznato je po nudističkim odredištima na obližnjim Elafitima, poput dela plaže Šunj na Lopudu, na severnom delu Koločepa kod mesta Donje Čelo ili pak u Župi dubrovačkoj pored mesta Plat i Mlini.

Najstariji hrvatski nudistički kamp

U najvećem i najstarijem hrvatskom nudističkomk, vrsarskoj Koversadi, u septembar će se održati 33. međunarodni kongres nudista (INF-FNI). Tako je ovom kampu, koji je prošle godine obeležio 50-godišnjicu postojanja, pripala čast biti domaćin važnog okupljanja predstavnika naturističkih klubova i udruženja, sa ciljem unapređenja i razvoja naturističke ponude širom sveta. Ovo je već drugi kongres INF-a u Koversadi, budući da je prvo priznanje za razvoj nudizma pristiglo već 1972. godine kada je INF iz Antverpena u kampu organizirao 13. međunarodni nudistički kongres koji je pobudio veliko interesovanje u čitavoj Europi, budući da je bio prvi kongres te vrste održan u tada socijalističkoj zemlji.

Tportal

nudistička plažanudizam