Partizan pobedio Unikahu, došao na korak od plasmana

BEOGRAD, 25. februara 2009. (Beta-Fonet ) - Košarkaši Partizana pobedili su u Malagi Unikahu posle produžetka 78:74 (18:17, 19:22, 14:19, 14:7, 14:9) i tako došli na korak do plasmana u četvrtfinale Evrolige.

Do kraja Top 16 faze ostala su još dva kola, a da bi Partizan obezbedio plasman u četvrtfinale, potrebno je da zabeleži još jednu pobedu ili da Lotomatika izgubi još jedan meč do kraja. Tim iz Rima gostuje sutra Panatinaikosu, prvoplasiranom timu u grupi.

Šampion Srbije ima skor od tri pobede i jednog poraza, a Unikaha ima samo jedan trijumf i večeras je izgubila sve šanse da se plasira u četvrtfinale.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Stefan Lazmi sa 20 poena, dok su Novica Veličković i Uroš Tripković postigli po 17. Unikahu je predvodio Bonifejs Ndong sa 14 poena.

Večerašnji rivali odigrali su još jednu utakmicu "za infarkt", kakva je bila i u Beogradu pre dve nedelje. Tada je Partizan u poslednjim trenucima obezbedio pobedu od jednog poena, a večeras je izborio produžetak u finišu poslednje četvrtine.

Partizan je odigrao odličnu odbranu u prvom poluvremenu i stekao prednost, ali nije imao skok, što mu je jedno od najjačih oružja. Preokret su doneli Karlos Kabezas i Karlos Himenes, koji su poenima doneli Unikahi prednost od devet poena, 37:29, u završnici prvog pouvremena.

"Crno-beli" su, ipak, na poluvreme otišli sa četiri poena zaostatka, a početkom drugog poluvremena i izjednačili, 42:40, ali tada je Unikaha napravila seriju od 14:3 i došla do rekordnih 11 poena prednosti - 56:45. Partizan je uzvratio mini serijom i u poslednjih 10 minuta ušao sa sedam poena zaostatka.

Poslednja četvrtina donela je potpuni preokret, pošto je Partizan odigrao svoju prepoznatljivu odbranu i povratio skok, a šutevima iz daljine kažnjavao je domaće igrače kada su stajali u zonskoj odbrani.

U vrlo tvrdoj utakmici sa mnogo propuštenih napada, završnica je trajala jako dugo. Omar Kuk je u 34. minutu postigao trojku za vođstvo svog tima 63:57, a onda je Lazmi pogodio dva uzastopna napada, a Tripković postigao svoju četvrtu trojku za vođstvo Partizana 64:63.

Uzvratio je Markus Hejslip, a Tepić je iskoristio samo jedno slobodno bacanje posle faula. Partizan je odbranio napad i utakmica je "otišla" u produžetak. U nastavku, beogradski tim počeo je silno i na koš Unikahe odgovorio je trojkama Tripkovića, Aleksandra Rašića i Tepića, a posle još jednog koša došao do velikih devet poena prednosti dva minuta pre kraja meča - 76:67.

Unikaha je uspela da priđe na dva poena prednosti, ali je onda Tepić 10 sekundi pre kraja pogodio jedno slobodno bacanje, a Jan Veseli zabeležio ofanzivni skok i potom pogodio još jednu bacanje za nedostižnu prednost pet sekundi pre kraja.

Trener košarkaša Partizana Duško Vujošević rekao je da je večerašnjoj pobedi u gostima nad Unikahom najviše doprinela psihološka prednost njegovog tima i da se ekipa neće zadovoljiti ovim uspehom.

"Jako sam srećan zbog pobede, igrali smo protiv velikog kluba i velikog tima...Utakmica je bila jako važna. Mi smo imali više mogućnosti za plasman u četvrtfinale, dakle manji imperativ pobede. Taktički se dobro poznajemo i to nije bilo toliko odlučujuće koliko psihološka prednost", rekao je Vujošević posle pobede 78:74.

Partizan je slavio posle produžetka, a ovom pobedom direktno je eliminisao Unikahu iz borbe za četvrtfinale i prišao jako blizu plasmanu u četvrtfinale.

"Čestitam igračima, pobedili su veliki tim, velikog rivala na njihovom terenu u važnoj utakmici, a to može samo prava ekipa, sastavljena od odličnih igrača. Nećemo stati, imamo dalje obaveze, a ovu pobedu posvećujemo našim navijačima i zemlji Srbiji", rekao je Vujošević. 

Unikaha: Kuk 7 (8as, 5ukr, 4izg), Gomi 6, Rodrigez, Velš 6, Kabezas 13 (4izg), Ndong 14 (8sk), Faverani 2, Himenez 7 (5sk), Arčibald 12, Kelati 4, Hejslip 3.

Partizan : Tepić 5 (4sk, 6as), Milošević 3, Rašić 8 (6as), Tripković 17 (za trojku 5/11), Veličković 17 (6sk), Lazme 20 (za dva 8/15, 8sk, 5izg), Aleksić, Vitkovac, Božić, Rakočević 5, Veseli 3 (5izg), Vraneš.