Svi kao jedan: Konza Šnostra, plavuša šnastra

Veče broj dva, pred oko 1.000 posetilaca, oteglo se do ranih jutarnjih sati ali je, utisak je, svima brzo prošlo uz silne „nabacane rime“ koje su skoro svi znali, bilo da je na sceni old school as Kurtis Blow, Škabo, LDTFM, Bvana, Juice ili smederevska ekipa Konza Šnostra.

„Svi kao jedan“ su, doduše, u drugi plan pali kada je uz Juicea i poveću ekipu na bini, svoj razuzdani „do gole kože“ šou izvela jedna plavuša. Što bi pesnik rekao – guzata, sisata, lomna u struku, i njeno pojavljivanje je sasvim opravdano. Kad se već toliko peva o „bičarkama“, „kučkama“, daj narodu nešto i u praksi.

Još ošamućena od dotične, masa je, debelo iza ponoći, dočekala Kurtisa Blowa koji ove godine obeležava četiri decenije na hip hop sceni! Sat vremena sjajne energije pružio je stari majstor čiji mnogi hitovi, poput „If I Ruled the World“ su, kasnije, devedesetih, prepevani, usepmlovani, upakovani u nešto modernije... Kurtisu 53 godine nisu apsolutno nikakva prepreka da na sceni pokaže energiju mladića, da „brejkdensuje“ zajedno sa znanima (Niggor) i neznanima na bini koja se tada potpuno otvorila za prisutne... Beograd će, sigurno, zapamtiti po sjajnoj reakciji, a Beograđani njega po nastupu dostojnom njegovog imena. „Evo zore, evo zore...“, komotno su svi mogli da zapevaju kad je Kurtis Blow napustio pozornicu.

Svetska legenda je svetska legenda ali su, naši, br'te – naši i ne mogu, kod rep braće i sestara, da prođu lošije od „strendžera“, a dokaz je, recimo, Škabo. Jedan od najznačajnijih BS pripadnika bio je mnogo više od zagrevanja za Kurtisa, tehničke nevolje ga nisu sprečile da oduševi prisutne. Bvana je takođe dobro znan hip hop publici, glasno se pevalo „Je.eš sistem“, DJ Coldie i DJMunja su, kao stare face, takođe lepo primljene.

Fokus jeste na noćnom programu, međutim, ne treba zaboraviti, bogat je i dnevni. Radionice, stripovi, skejt, sve to čini drugi festival „Svi kao jedan“, a organizatorima sledi veliki plus, pre svega, zbog preseljenja manifestacije iz zagušljivog „Beka“ u prostor idealan za ovakvu muziku/kulturu, kao i zbog širenja sa jednog na tri dana. Publika je, možda, malo zakazala kad je brojnost u pitanju, ali oni koji dođu su tamo zaista – svi kao jedan.

festival svi kao jedanhip hopuš?e