Tužilaštvo predložilo osudjujuću presudu za ministra

BEOGRAD, 19. septembra 2012. (Beta) - Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je u sredu u završnoj reči da ministar poljoprivrede Goran Knežević i ostali optuženi budu oglašeni krivim i osudjeni po zakonu zbog malverzacija s gradjevinskim zemljištem od 2006. do 2008. godine kojima su oštetili budžet Zrenjanina za 150 milion dinara.

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Dragoslav Marković kazao je pred sudskim većem Višeg suda u Beogradu da su tokom sudjenja potvrdjeni navodi optužnice da je Knežević dok je bio gradonačelnik Zrenjanina organizovao grupu čiji su članovi postali ostali optuženi.

Tužilaštvo je za Kneževića i ostale optužene predložilo zatvorske kazne u trajanju od dve do šest godina.

Prema Markovićevim rečima, optuženi su u postupcima javnih nabavki i davanjem u zakup gradskog gradjevinskog zemljišta kršili Zakonom o javnim nabavkama, a kako je rekao, cena za zakup zemljišta od šest evra po kvadratu bila je niža od ekonomske.

Nakon tužioca, završne reči će izneti optuženi i njihovi branioci, nakon čega će biti zakazano izricanje presude.

U toku sudjenja, Knežević se nije pozvao na imunitet, jer, mu je, kako je istakao cilj da se utvrdi materijalna istina, da je reč o političkom postupku od strane prethodne vlasti. Pored Kneževića, optuženo je još 20 ljudi, medju kojima i bivši gradski funkcioneri Zrenjanina.