Janković: Znam šta je uzrok pada u igri

Dva dijametralno suprotna poluvremena, u smislu kvaliteta, koja je Crvena zvezda odigrala u Nišu u sredu, bila su povod za razgovor sa trenerom ekipe Aleksandrom Jankovićem.

"Dobro prvo poluvreme, otprilike to je putokaz i po pitanju taktike i po pitanju organizacije u igri, jer nam motivisana ekipa za tih 45 minuta nije došla do gola. Bili smo čvrsti, disciplinovani, dobro smo stajali, dali smo gol i imali još dva zicera da rešimo meč. Nismo imali apsolutno nikakav problem u prvih 45 minuta", rekao je Janković i nastavio:

"U nastavku smo ušli u problem sa fizičkom snagom iz čega se izrodio i taktički problem, ali smo pronašli način da mirnom i strpljivom igrom postignemo gol, u šta nisam sumnjao. Bila je to teška utakmice, ne samo zato što je to bio Niš, što je bilo na strani, nego zato što je došla u teškom trenutku. To nam je bilo treće uzastopno gostovanje, što se ne događa često".

POGLEDAJ VIDEO: Radnički Niš - Crvena zvezda 1:2

On je uzrok pada igre ekipe video u nedostatku energije.

"Imali smo malih energetskih problema. Zbog toga ‘vrtimo’ igrače, u zavisnosti od nivoa energije koji imaju i ja ne bih previše o tome sada pričao", nevoljno je mladi strateg ulazio u razgovor na tu temu, vraćavši se na ono što je najvažnije – pobedu.

"Osnovni cilj smo ostvarili, a to je pobeda i prolaz u narednu rundu. Guramo dalje, imamo još tri utakmice do prve sledeće pauze, do odmorišta i to je to".

Ipak, konstatacija sa druge strane da je vezni red izgubio kontrolu igre u nastavku i da su se Nišlije kao od šale pojavljivale na 16 metara od Aleksandra Krivoskog, vratila je Jankovića na ono što on smatra najvećim problemom.

"Nije bio vezni red, mislim da je problem bio fizičke prirode i da smo se zbog toga povukli više nego što je bilo potrebno. Ono što se vidi je da smo se u drugom poluvremenu poremetili iz prostog razloga što smo se povukli i gledano po linijama tima, za to bi trebalo da bude odgovoran vezni red. Ali, nije tako i problem je drugoj stvari i ja ne bih sada širio tu priču, jer ona ne može nikako da bude konstruktivna", rekao je Janković.

"Ja tačno znam šta je problem. Da dođete kod igrača i pitate ih, znaju i oni, ali vam neće reći. Ne radi se o jurenju veštica, već o rešavanju problema. To ne može da se uradi sada. Može da se reši onog momenta kada budem imao u rukama jasnu sliku o stanju svakog igrača, a to je pripremni period, da se ne lažemo. Do tada – ima rešenja. A, to je da se reši utakmica u prvom poluvremenu i da uopšte ne ulaziš i problem u drugom delu".

POGLEDAJ VIDEO: Delije na Marakani kao na Čairu

Da li ova ekipa ima lošu naviku da posle postignutog gola odustane od svog stila?

"Ne slažem se. Mi smo posle vođstva imali dva zicera i trebalo je da bude 0:3 na poluvremenu. Nije problem taj. Problem je što jednostavno u tom ritmu odigravanja utakmica svaka tri dana dođe do fizičkog pada i zbog toga rotiram igrače. Do zime će biti tako. Nisam prošao s njima pripremni period i ne mogu da znam u svakom momentu gde se koji igrač nalazi. Da ne bih širio tu priču, preuzimam sve na sebe i guramo dalje. Ono što se vidi je da se vezni red poremeti, a ono što se ne vidi je ono o čemu ja pričam", rekao je Janković.

Njega, takođe, ne brine što ekipa utakmice dobija u neizvesnim završnicama sa golom prednosti. Samo je Radnički iz Kragujevca, koji je ostao sa devetoricom, savladan sa više od jednog gola razlike.

"Za sada, bitno je da se pobeđuje i da momci osećaju sigurnost u delu igre, da znamo šta hoćemo i da to sprovodimo u delo. Iz sigurnosti, dolaze šanse. Mi smo Radničkom u Nišu u prvom poluvremenu uzeli nekoliko lopti na 30 metara od njihovog gola i ušli u zicere. Takve stvari se rešavaju i utakmica gubi takmičarsku neizvesnost već u prvom poluvremenu. Sve ovo pričam pod uslovom da smo u punom takmičarskom intenzitetu…", rekao je trener Zvezde i dodao:

"Nama bi bilo najlepše da nekome damo pet ili šest komada, ali ako to i u narednom periodu bude jedan gol – biće tako. Bitno nam je da se pobeđuje i da igrači napreduju, a mi smo protiv Radničkog opet na terenu imali veliki broj mladih, sedam od 11 igrača imali su 20 godina i mlađi. U Kuli ih je bilo šest od 11… Veliko je bogatstvo za nas da mi takve utakmice, koje ulaze u egal završnicu, prelamamo u našu korist".

Janković podseća da je njegov tim u takvom ritmu da prostora za trening i neke ozbiljne zaokrete praktično ne postoji.

POGLEDAJ VIDEO: Milijaš daj cigaru

"Igramo svaka tri dana, nemamo prostora za trening, vezali smo pet pobeda, od toga su četiri bile na gostovanjima: Novi Pazar, Kragujevac, Kula, Niš, nijedan grad nije ni na 100 kilometara od Beograda. Moram da budem zadovoljan. Tim nam raste na najbolji mogući način – pobeđujući. Ne trebaju nam krupna obećanja i velike reči. Do zime ćemo raditi na rotaciji igrača i osvežavanju, ja ću ih u letu upoznavati koliko ko može da podnese, merićemo ih dodatno sad kad su u opterećenju. Mene interesuje da tim bude stabilan".

Kako igrači prihvataju vaše zamisli?

"Gotovo da sam više prilike imao da gledam na utakmicama kako usvajaju neke moje zamisli, nego na treninzima. I taj proces unošenja novih ideja se odvija u najgorem mogućem ambijentu, jer imamo utakmice u kojima moramo da se menjamo, a i da pobeđujemo. Pritom su to jako teška gostovanja ekipama koje su sastavljene od iskusnih igrača, koji znaju kako se igra protiv Zvezde, a većina njih nam je otkidala bodove u bliskoj prošlosti, što ovde, što kod njih tamo", primetio je Janković da njegov mlad tim u prethodnom periodu nije prolazio dobro sa "fajterskim“ ekipama.

Janković tvrdi da je potrebna samo jedna utakmica, u kojoj će Zvezda "razmontirati“ rivala i da će tada sve biti drugačije.

"Definitivno se čeka utakmica koja će da nas ‘deblokira’. Nije bilo u Kuli. Nije bilo ni u Nišu. Ali, čekamo! I radimo sa istim entuzijazmom. Čekamo da nam se sve otvori i da ‘razmontiramo’ nekoga. Kad nam se bude otvorilo da nekome damo deset komada, daćemo. Do tada, ići ćemo na pobedu na svakoj utakmici".

Janković ističe da od svojih igrača, za sada, traži mir i staloženost. To je video u Nišu i to mu se dopalo. Ujedno, u narednom odgovoru daje na pitanje zbog čega nije panično pravio izmene u nastavku i zbog čega je, recimo, na klupi ostavio Ognjena Mudrinskog.

"Primili smo gol u 77. minutu. Pa, šta?! Imaš 15 minuta do kraja i igraš protiv ekipe od koje si bolji. Ne vidim problem… Nisam želeo da ubacim Mudrinskog, čak ni da ga pošaljem na zagrevanje. Želeo sam da igrači koji su na terenu osete moju veru u to da ćemo postići gol", rekao je i potom obrazložio:

"Ako pogledaš utakmice u Evropi, zapanjio bi se koliko golova pada u 90. minutu. Nikad više! Znate li koliko golova postigne ekipa sa igračem manje? Nikad više! Koliko ekipa prođe u evro-takmičenjima dalje posle 0:0 kod kuće? Nikad više… Mi ovde kad damo gol u 90. minutu kažu: ‘Imao si sreće’, a ako ga primiš u nadoknadi onda kažu: ‘Vidi ih ovi, nestabilni, nespremni, naivan trener’… Parametri se menjaju. Utakmica se igra 90 i kusur minuta i moraš da zadržiš hladnu glavu".

U tom smislu, skupo plaćena škola u Bordou može dobro da koristi crveno-belima.

"Osnovna pouka posle Bordoa bila je da moramo da smanjimo uticaj emocija na igru i da igramo sa manje emotivnog naboja, bilo pozitivnog, bilo negativnog. To nas je koštalo mnogo i to je nešto što nam ‘uzima’ hladnu glavu".

On tvrdi da je Zvezda baš u Nišu pokazala kako stabilan tim reaguje na neočekivan kraj utakmice i približavanje opasnosti u vidu penala, nepovoljnog ishoda, itd.

"Da smo razmišljali zašto smo mirnu utakmicu uveli u dramu na kraju, zašto smo primili gol, zašto kontru ’5 na 3′ nismo realizovali, mi onda korner ne bismo izveli kako treba. A, izveli smo ga onako kako smo ga ‘nacrtali’ na treningu, svako je ispoštovao svoju kretnju i dali smo gol. Utakmica se igra 90 minuta".

Janković kaže da u trenutku kada je sezona već počela i kada je preuzeo ekipu dva dana pred veliko evropsko iskušenje, nije mogao da menja sve i odmah, već da je morao da napravi listu prioriteta.

"Sve je prioritet! I da pobeđuješ i da daješ golove i da ne primaš golove i da imaš golgetera koji rastura, ‘trpa’ i prvi je strelac lige i da imaš ekipu koja će umeti da se ‘pobije’ na teškim gostovanjima na kojima se osvaja titula… Sve je bitno. Na toj listi prioretita, morao sam da poređam šta mi je od čega bitnije. Odlučio sam da se prva stvar na listi bude da se pobeđuje, druga da se dođe do stabilnosti, a tek onda da se uz to ‘hvata’ igra i da se čeka jedna utakmica u kojoj ćeš da budeš efikasan. Onda se stvari slože gotovo po inerciji…", opisao je situaciju u kojoj se našao i konstatovao:

"Moraš da znaš šta ti gradi šta…"

Da li vam u tom smislu smeta kada slušate i čitate komentare da se provlačite iz kola u kolo, iz meča u meč?

"Ne, ne… Ne smeta mi i uopšte ne razmišljam o tome. Mi igramo utakmice koje su na ‘nož’. Uvek možeš da kažeš da se neko provlači, a onda kad dobiješ 5:0 da si namestio, itd. Poenta je u percepciji i nameri i da li je ona pozitivna ili negativna. Samo je to pitanje. Svestan sam situacije u kojoj se nalazimo, a ja sam mnogo veći kritičar prema sebi i njima od bilo koga od vas. Meni takva vrsta kritike uopšte ne smeta", zaključuje trener Crvene zvezde Aleksandar Janković.

Izvor: mondo.rs

aleksandar jankovićfk crvena zvezda