File u četvrtak u Beogradu i Prištini

PRIŠTINA, 9. oktobra 2012. (Beta) - Komesar za širenje Evropske unije Štefan File posetiće u četvrtak Beograd i Prištinu, prenosi u utorak portal Koha.net.

Pozivajući se na informacije koje je u Briselu dobio dopisnik Kohe ditore, prenosi se da će File u Beograd i Prištinu doći istog dana kada će u Briselu biti objavljen izveštaj o napretku zemalja Zapadnog Balkana u evro-integraciji.

File će najpre posetiti Beograd, a potom Prištinu.

Dnevnik Koha ditore, pozivajući se na izveštaj Evropske komisije u koji je imao uvid, navodi ocenu da je Kosovo napredovalo u ostvarivanju kriterijuma za početak Procesa stabilizacije i pridruživanja sa EU (PSP).

"U mnogim oblastima su identifikovane manjkavosti, a ni funkcionisanje institucija države nije na nivou koji se zahteva shodno evropskim standardima, iako u raznim delovima studije kaže da postoji zakonski okvir potreban da obezbedi osnovno funkcionisanje demokratskih struktura", navodi Koha ditore.

Koha ditore prenosi da je cilj Evropske komisije da sutra, u sredu, na sastanku Kolegijuma komesara EU "u načelu" predloži neke prioritete koje Kosovo treba da ostvari kao uslov za početak pregovora o PSP.