Miris ćevapa na Menhetnu

Zahvaljujući Beograđaninu Vladimiru Ocokoljiću, Amerikanci ne moraju da preleću okean da bi uživali u našim gurmanlucima jer je on 2008. u Njujorku otvorio prvi srpski restoran - „Kafanu”.

GIBANICA - Ocokoljić, koji je inače dizajner enterijera i koji je sam osmislio jelovnik, za „24 sata” kaže da je zadovoljan poslom i da to što ima stalnu klijentelu najbolje govori šta Amerikanci koji dolaze u “Kafanu” misle o srpskoj kuhinji.

Uspomenu na zemlju iz koje potiče sačuvao je uz pomoć fotografija predaka koje krase zidove “Kafane”. Ipak, miris i ukus jela, koja se spremaju po receptima Vladimirove majke, bake i tetke, su ono što privlači Njujorčane.

Karađorđeva šnicla 14.95 $; Gibanica 5.95 $; Zeljanica 5.95 $; Mešano meso 31.95 $; Šopska salata 7.95 $

U restoran dolaze gosti sa svih strana sveta. Većinu, čak 65 odsto čine Amerikanci. Najpopularnije jelo su ćevapi, ali gosti vole i prebranac, seljačku kobasicu, mešano meso i gibanicu - kaže Ocokoljić.

Kako bi preneo boemsku atmosferu, Vladimir je iz Beograda u Njujork doneo nameštaj iz kuća svojih dedova, a u adaptaciji restorana pomogao mu je otac.

hrana zanimljivosti