Prve transplantacije srca na proleće 2013.

BEOGRAD, 12. okotobra 2012. (Beta) - Transplantacija srca u Srbiji mogla bi početi na proleće 2013. godine, najavio je u petak državni sekretar Ministarstva zdravlja Vladimir Djukić.

Na konferenciji za novinare povodom Evropskog dana donacije organa, Djukić je naveo da je planiran ugovor sa AKH bolnicom u Beču kako bi pacijenti o trošku Republičkog fonda mogli da dobiju novo srce.

Državni sekretar je ukazao da u zemlji postoji nedostatak stručnjaka koji mogu kvalitetno i bezbedno da urade transplantaciju jetre, srca i pluća, dok se sa transplantacijom bubrega daleko odmaklo.

Prema njegovim rečima, zbog toga su planirana usavršavanja lekara u inostranstvu - SAD, Hrvatskoj, kao i gostovanje eksperta iz oblasti transplantacije koji će obučavati domaće lekare.

Direktorka Uprave za biomedicinu Danica Mihailović navela je da je od početka godine u Srbiji izvršeno je 45 kadaveričnih transplantacija - 41 bubrega i četiri jetre.

"U zemlji 728 pacijenata čeka bubreg, 64 jetru, dok podaci za srce ne postoje ali se procenjuje da ih je oko 100. Za njih desetoro potrebna je hitna intervencija", rekla je Mihailovićeva agenciji Beta nakon konferencije održane u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr. Milan Jovanovic Batut"

Srbija je danas dobila jedinstvenu listu i obrazac donora organa i krenuće u intenzivnu kampanju koja će doprineti da svest gradjana bude na višem nivou u pogledu davalaštva, kazala je ona i dodala da u Srbiji ima 70.000 donorskih kartica.