Da li je bolje biti starija ili mlada mama?

Nauka je jasana i tvrdi da sa povećanjem broja godina majke raste i opasnost od raznih komplikacija po dete, dobra vest je da samo zdravlje deteta nije uslovljeno godinama majke, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u časopisu Demography.

Odrasle osobe koje su rodile žene od 35 do 44 godine nisu ništa manje zdrave u svojim 40-tim i 50-tim godinama od onih ljudi čije su mame u trenutku porođaja imale između 25 i 34 godine.

Tačno je da su starije majke izložene većem riziku pobačaja ili pojavi Downovog sindroma kod deteta. Ali čini se da su trudnoće i suviše premlade majke opasnije za zdravlje dece od trudnoće u starijem uzrastu, tvrdi naučnik s nemačkog Maks Plank instituta za demografska istraživanja Miko Mirskila.

Na osnovu istraživanja i obrade podataka na 18.000 američkih majki i dece uočeno je da se zdravstveni problemi podjednako javljaju kod odraslih osoba čije su majke bile stare od 25 do 44 godine. Odstupanja su uočena u zdravlju osoba čije su majke bile mlađe u trenutku porođaja.

Pet odsto više zdravstvenih tegoba imale su osobe čije su majke rodile u periodu od 20 do 24 godine, 15 odsto više tegoba odrasle osobe čije su majke rađale u periodu od 14 do 19 godina.

decaginekologijamameporođajtrudnicetrudnoćazdravlje