Medicina budućnosti: Vampirska terapija

Najnoviji eksperimenti su pokazali da kada se starijim miševima u krvotok ubaci krv mlađih životinja veze između njihovih moždanih ćelija se podmlađuju i poboljšava im se pamćenje, prenosi "The Daily Mail".

Terapija je donela toliko fascinantne rezultate da miševi starosti od 18 meseci (životni vek miševa je od 18 meseci do dve godine) na memorijskim testovima prolaze kao i oni stari samo četiri meseca.

Takođe, naučnici razmišljaju i o mogućnosti da se izoluju jedinjenja u krvi koja podmlađuju mozak i da se napravi pilula.

Ukoliko se "vampirska terapija" pokaže sigurnom i uspešnom kod ljudi možda je upravo ona način za usporavanje starenja, ali i lečenje bolesti poput Alchajmera.

- Da li mislim da ubacivanje mlade krvi u krvotok može imati utjecaja na mozak? Svaki trenutak sve više i mislim da bi moglo. To nije nikakav lek koji može imati neke propratne pojave. To je samo krv. U pitanju je obična transfuzija - kaže istraživač Saul Vileda.

Prema nekim drugim istraživanjima, mešanje starije krvi sa mladom dobro je za mišiće, jetru i imuni sistem. Međutim, sva istraživanja su u ranoj fazi i, barem kako se javno tvrdi, daleko su još uvek testovi na ljudima.

alchajmerkrvmedicinazdravlje