Objavljeni kriterijumi za izmenu mreže sudova

BEOGRAD, 19. oktobra 2012. (Beta) - Ministarstvo pravde objavilo je u petak principe i kriterijume za izmenu postojeće mreže sudova, po kojima je za osnivanje suda potrebno najmanje sedam sudija, a mreža sudova nije uslovljena administrativnom podelom.

Predvidjena je i mogućnost spajanja ili razdvajanja sudova ili sudskih jedinica ako su ispunjeni osnovni uslovi i kriterijumi, a sudska mreža se zasniva na sudovima sa izuzetnim osnivanjem drugih organizacionih jedinica.

Principima za uspostavljanje sudske mreže predvidjeno je i da ostanu četiri apelaciona suda, navodi se u dokumentu koji je izradila Radna grupa za izradu izmena Zakona o sedištima i područjima sudova i tužilaštava.

Kao osnovni kriterijumi navedeni su priliv predmeta, zaostatak predmeta i najmanje sedam sudija za osnivanje suda, navodi se u dokumentu objavljenom na internet sajtu Ministarstva pravde www.mpravde.gov.rs

Dopunski kriterijumi su tendencija rasta ili opadanja broja predmeta, dostupnost sudova gradjanima, odnosno putevi i putna mreža, saobraćajne veze, konfiguracija terena, uticaj klimatskih uslova i površina i broj naseljenih mesta.

Postojeća mreža sudova ustanovljena je početkom 2010. godine, kada je od 138 opštinskih sudova taj broj smanjen na 34 osnovna suda i 102 sudske jedinice, kao i 34 osnovnih javnih tužilaštava, navodi se na internet sajtu www.predled-rs.rs