Svake godine 4.000 novoobolelih od raka dojke

BEOGRAD, 22. oktobra 2012. (Beta) - Medjunarodni dan borbe protiv raka dojke obeležava se 24. oktobra, a Srbija ga dočekuje uz 4.000 novoobolelih žena svake godine i 1.600 preminulih, podaci su Ministarstva zdravlja.

Na okruglom stolu o borbi protiv raka dojke, održanom u Beogradu ministarka zdravlja Slavica -Djukić dejanović iznela je i neslavnu statistiku prema kojoj je medju 186 zemalja, Srbija na 11 mestu po smrtnosti od ove bolesti i 36 po učestalosti.

Kao rešenje ministarka vidi redovne preventivne skrining preglede žena izmedju 45 i 69 godina, kako bi se kliničkim pregledima, ali i rendgen mamografijom tumor dojke otkrio u ranom peridu.

Prema rečima Djukić-Dejanović skrining programi će u Srbiji početi za nekoliko meseci u pilot fazi u beogradskim, novosadskim, kragujevačkim i niškim kliničkim centrima, a za sprovodjenje u punom obimu Srbiji nedostaju radiolozi.

"U Srbiji imamo oko 600 radiologa to nije dovoljno i radićemo na dodatnom školovanju i specijalzacijama takvog kadra. Ipak, dok se taj kadar ne obuči, napredak možemo postići i drugačijom organizacijom", kazala je ministarka i najavila da će se promene u organizaciji i raspodeli posla radiologa desiti već od novembra.