Ko će ući u trku za predsednika DS?

Sekretar DS i član organizacionog odbora za pripremu Skupštine Tamara Tripić izjavila je Tanjugu da je još formalno jedini kandidat za predsednika stranke Branimir Kuzmanović, predsednik opštine Vračar, kojeg su predložila 33 člana Glavnog odbora stranke.

Do sada su, kako je objasnila, podršku dovoljnog broja lokalnih odbora stranke za kandidaturu dobili lider stranke Boris Tadić i zamenik predsednika Dragan Đilas, ali bi oni do ponoći, kada ističe rok, trebalo da potpišu da prihvataju kandidaturu.

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je juče da odluka o tome da li će se kandidovati za lidera stranke ili će podržati Dragana Đilasa zavisi od toga da li će biti prihvaćen dogovor koji nudi.

Tadić je, u neformalnom razgovoru s urednicima beogradskih medija, naveo da njegov predlog podrazumeva reformu stranke i njeno pozicioniranje kao socijaldemokratske partije na levici, kao i proširenje nadležnosti Predsedništva, te statutarne promene koje moraju da obezbede veću unutrašnju demokratiju i uspostavljanje vertikalne i horizontalne odgovornosti.

Tadić će, kakao je naveo, predložiti i uspostavljanje unutrašnje kontrole u DS, koja bi ispitivala sve nepravilnosti i nezakonitosti i sprečila autokratsko upravljanje strankom.

On je istakao i da će se zauzeti da izborne skupštine u DS budu održavane na dve godine, kako bi se što efikasnije proveravao učinak rukovodećih organa stranke. Tadić je uveren da bi ovakav dogovor bio u interesu očuvanja jedinstva DS.

Organizacioni odbor za pripremu izborne skupštine DS će zasedati u subotu kako bi napravio presek o kandidatima za organe stranke i delegatima skupštine.

(Tanjug)

boris tadićdemokratska strankadragan ?ilas