Presretanje komunikacije je bezbednosni problem

BEOGRAD, 2. novembra 2012. (Beta) - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je u petak da, presretanje komunikacije visokih državnih funkcionera, osim što je nezakonito i neustavno, predstavlja i bezbednosni problem.

"Koliko god bilo skandalozno prisluškivanje šefa države i potpredsednika Vlade, ili preuzimanje podataka s kim, kada, kako i koliko dugo komunicira, to je samo vrh ledenog brega i kulminacija", rekao je Šabić agenciji Beta.

Šabić je rekao da tek treba da se vidi šta se tu dešavalo i kakve će biti konsekvence, ali da taj slučaj potvrdjuje da umesto uredjenog sistema u praćenju komunikacija postoji "ako ne haos, a onda provizorijum koji nosi mnoštvo rizika, uključujući i one najviše vrste".

Poverenik je podsetio da je Ustavom Srbije zajemčena tajnost komunikacija i da se od nje može odstupiti samo na osnovu odluke suda, a i to samo kada se vodi krivični postupak ili se radi o zaštiti bezbednosti zemlje.

"Zapravo niko u zemlji ne zna koliko je ovakvih slučajeva", rekao je Šabić i dodao da je od samo jednog provajdera dobijena informacija da se godišnje presretne komunikacija u oko 270.000 slučajeva, a u Srbiji funkcionišu četiri provajdera.