Opozicija odbacuje mogućnost pregovora sa vladom Al-Asada

DAMASK/AMAN, 3. novembra 2012. (Beta-AFP/AP) - Sirijska opozicija odbacila je, na sastanku u Amanu, mogućnost dijaloga pre odlaska predsednika Bašara al-Asada sa vlasti, navodi se u saopštenju koje je u subotu dostavljeno Frans presu.

Na sastanku u Amanu su "razmotrene mogućnosti da opozicija udruži napore kako bi se dobila potrebna medjunarodna i regionalna podrška, kao i podrška arapskih zemalja da se obori vlada" Bašara al-Asada, navodi se uoči sastanka Nacionalnog saveta, najveće opozicione koalicije, u nedelju u Dohi.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je ranije poručila da Nacionalni savet treba da postane "deo šire opozicione koalicije", koja bi uključivala "ljude unutar Sirije i druge". Sirijski nacionalni savet optužio je Vašington da želi da ga oblikuje po sopstvenoj volji.

Provladin sirijski dnevni list As-Saura u subotu je odbacio mogućnost pregovora sa Nacionalnim savetom.

Dnevnik navodi da je Nacionalni savet formiran iz "cionističkih krugova u Vašingtonu, Ankari, Dohi i Rijadu" i da ne predstavlja "poštene Sirijce koji će se suprotstaviti politici agresije i okupacije".

Opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštila (OSDH) je da su pobunjenici pokrenuli ofanzivu za zauzimanje strateške vazduhoplovne baze Taftanaz na severu Sirije.

OSDH objavila je u subotu video snimke na kojima provladini borci ubijaju zarobljene pripadnike pobunjeničkih snaga. Objavljivanje ovih snimaka usledilo je emitovanju video materijala na kojem je prikazano nasilje koje su počinili pobunjenici.