Država beskompromisna u borbi sa kriminalom

"Ovo je suviše sve ušlo u duboku fazu da nema povlačenja nazad. Želimo da ubedimo javnost da je ovo možda istorijski trenutak, gde na jednoj strani imamo državu, a na drugoj kriminal. Ovo je direktan sukob države sa kriminalom", kazao je Veljović za RTS.

Zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, a u nastavku akcije na rasvetljavanju zloupotreba u postupku 24 spornih privatizacija, pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP danas su lišili slobode tri osobe.

Slobode su lišeni vlasnik preduzeća MD "Nini", "Jaka 80" iz Radoviša i bivši vlasnik AD "Jugoremedija" iz Zrenjanina Jovica S. (53) iz Niša, bivši direktor za organizaciona, ekonomska i pravna pitanja u AD "Jugoremedija" Zrenjanin Zlatko M. (69) iz Niša i direktora MD "Nini" Olga A. (60) iz Niša.

Kako je navedeno u saopštenju MUP-a, akcija je sprovedena u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal.

U saopštenju se navodi da su osumnjičeni, u periodu od marta 2006. godine do februara 2007. godine, uvećavali fakture za nabavku sirovina za proizvodnju lekova AD "Jugoremedije" od AD "Jaka 80" iz Radoviša koje je tu istu sirovinu poreklom iz Indije nabavilo po 70 puta nižoj ceni od prodajne.

"Na osnovu ovako uvećanih faktura osumnjičeni su pribavili imovinsku korist preduzeću AD 'Jaka 80' iz Radoviša čiji je vlasnik Jovica S. u ukupnom iznosu od 396.414.220,40 dinara, a na štetu AD 'Jugoremedija' Zrenjanin"
, navodi se u saopštenju.

Takođe je, navodi se, na isti način preduzeće MD "Nini" nabavljalo sirovinu od inodobavljača iz Indije, Nemačke i Italije po 50 puta nižoj ceni od prodajne preduzeću AD "Jugoremedija".

Na osnovu ovako uvećanih faktura, kako se ističe, "pribavljena je imovinska korist MD 'Nini' čiji je takođe vlasnik Jovica S. u iznosu od 176.815.273,78 dinara, a na štetu AD 'Jugoremedija' Zrenjanin".

Na ovaj način, uvećevanjem faktura pribavljena je ukupna korist preduzećima MD "Nini" i AD "Jaka 80" koja su u vlasništvu Jovice S. u ukupnom iznosu od oko 7.500.000 evra, a na štetu AD "Jugoremedija" Zrenjanin, piše u saopštenju.

(Tanjug)

korupcijaMilorad Veljovićmuporganizovani kriminal