EXIT festival: Neophodna podrška države

Exit Festival predstavlja projekat od izuzetnog značaja za Srbiju. Svake godine festival okupi desetine hiljada turista koji po nezavisnim istraživanjima u Novom Sadu i Srbiji potroše preko 15 miliona evra. Procena je da je Exit do sada na ovaj način "investirao" u Srbiju preko 100 miliona eura, a da će u narednih 10 godina na isti način privući preko 150 miliona evra deviznog priliva srpskom turizmu.

Takođe, Exit predstavlja jedan od najpozitivnijih brendova Srbije. CNN, BBC, Guardian, Times i drugi najznajčajniji svetski mediji, redovno proglašavaju EXIT jednim od najboljih svetskih muzičkih festivala. Britanski "Economist", najuticajniji svetski ekonomski magazin, je doprinos Exita i Novaka Đokovića imidžu Srbije svrstao u kategoriju - neprocenjivo.

Nažalost, Exit nije u mogucnosti da funkcionise na strogim komercijalnim osnovama. Naime, u Srbiji i regionu, usled niskog standarda mladih, festival nije u mogućnosti da prodaje ulaznice po ekonomskim cenama. Primera radi, ulaznica za Sziget festival u Budimpeđti iznosi 230eur, dok se cena ulaznice za Exit kreće u rasponu od 50-100eur. Takođe, budžeti komercijalnih sponzora u Srbiji su desetostruko manji nego na Zapadu.

Zbog svega toga, za normalno funkcionisanje festivala, neophodna je podrška države. Exit svaki uložen dinar u festival državi vrati višestruko, što ga čini jednom od najboljih investicija koju država Srbija ima.

Osnivači Exita će u narednom periodu obaviti razgovore sa relevatnim državnim organima oko uspostavljanja javno-privatnog partnerstva u cilju nastavka i povećavanja pozitivnih efekata festivala za Republiku Srbiju. O ishodu tih razgovora, kao i o daljoj budućnosti festivala ćemo blagovremeno obavestiti javnost.

exit festivalexit festival 2012