Posthumna odlikovanja Nuriji i Hakiji Pozderac

BEOGRAD, 11. novembra 2012. (Beta) - Memorijalni centar Jad Vašem u Jerusalimu dodelio je medalju "Pravednik medju narodima" i Povelju časti Nuriji i Devleti Pozderac, zbog spasavanja Jevreja u Drugom svetskom ratu, saopštila je u nedelju ambasada Izraela u Beogradu.

Nurija i Devleta Pozderac su pradeda i prababa predsedavajućeg Generalne skupštine UN Vuka Jeremića, a visoka odlikovanja dodeljena su im zbog hrabrosti i plemenitosti koju su iskazali spašavajući Jevreje upućene u ustaški koncentracioni logor Jasenovac.

Grupa Jevreja koja je odbegla iz transporta za Jasenovac, pokucala je na vrata porodice Pozderac u Cazinu, u zapadnoj Bosni i Hercegovini, a zahvaljujući njihovoj pomoći, oni su preživeli nacističku okupaciju Jugoslavije i holokaust, navodi se u saopštenju.

Ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi pozdravio je herojski čin porodice Pozderac, podsećajuci na jevrejsku izreku da je onaj koji je spasio jedan život spasio čovečanstvo.

"Svi oni u Izraelu koji su potomci Jevreja spasenih u Cazinu ovom prilikom duguju svoje živote porodici Pozderac", poručio je ambasador Levi u saopštenju dostavljenom medijima.

Priznanja će biti uručena potomcima, a datum ceremonije na kojoj će biti dodeljena još jedna medalja "Pravednik medju narodima", nije utvrdjen.