Zdravlje na poljubac ulazi

Nesumnjivo je da ljubljenje pričinjava veliko zadovoljstvo, ali ono je itekako korisno za naš organizam. O njegovom lekovitom dejstvu svedoče izjave stručnjaka.

- Dok se ljubite, vaš mozak oslobađa dopamin, koji podstiče strast i osećaj bliskosti sa partnerom. Supstance koje se nalaze u poljupcu izazivaju fizičko i emocinalno zadovoljstvo. Čini nas zdravim i poboljšava imunitet- rekao je doktor Jil Varnado, osnivač "Get Checked 4 Life" neprofitne oraganizacije koja se zalaže za pružanje zdravstvenih usluga ljudima u rizičnim sredinama.

1. Čuva belinu vaših zuba

Poljubac ne može da zameni četkicu za zube, ali ljubljenje umanjuje plak na zubima, dok istovremeno stimulisanjem lučenja pljuvačke odstranjuje bakterije i sprečava pojavu karijesa.
- Ljubljenje je prirodni proces čišćenja. Pljuvačka čisti vaša usta i odstranjuje čestice hrane posle obroka - istakla je Hejdi Hausur, potparol Akademije opšte stomatologije.

Minerali u pljuvački pomažu ponovnu izgradnju površine zuba i sprečavaju njihova oštećenja. Ljubljenje vaše zube čini blistavim i zdravim i smanjuje troškove odlaska zubaru.

2. Održava mladalački izgled

Ukoliko se često ljubite, možete reći zbogom botoksu ili fejsliftingu.
Seks terapeut i autor Ava Kadel istakla je da ljubljenje radi fejslifting lica.
- Dok se ljubimo, pokreću se 30 mišića lica, što održava njihovu vitalnost - naglasila je Kadel.

3. Ubrzava metabolizam

Dok se ljubite, oećate da vaše srce ubrazno kuca, ali to nije samo vaš osećaj to je zaista tako.
- Srčani ritam je brz, oslobađa se adrenalin i ostali neurotransmiteri u krvi, a povećanje adenalina ubrzava vaš metabolizam i sagoreva kalorije - kaže doktor Varnado.
Minut ljubljenja sagoreva od 2 do 5 kalorija.

4. Jača imunitet

Zamena pljuvačke znači i zamenu klica. Dok ste izloženi bakterijama druge osobe, vaše telo stvara antitela za odbranu od njih, što osnažuje vaš imunitet i čini vas jačim u borbi protiv bolesti.

5. Smanjuje nivo stresa kojem ste izloženi

Poljubac u organizmu oslobađa prirodni antidepresiv, oksitocin. Doktor Džošua Gizercki, osnivač i direktor "Vitality Logix Internal Medicine" kaže je da ova supstanca vodi do boljeg seksa i orgazma. I dok umanjuje stres, poljubac istovremeno snižava proizvodnju kortizola i novo holesterola u našem telu.

6. Na prirodan način otklanja bol

Kada osetite glavobolju, umesto posezanja za aspirinom, poljubite svog patrtnera. Poljubac proizvodi endrofin koji poput morfijuma otklanja bol, ali bez ikakvih neželjenih efekata.

Izvor: 24sata.rs

ljubavpoljubaczdravlje