DS traži poseban zakon o finansiranju Vojvodine

BEOGRAD, 22. novembra 2012. (Beta) - Poslanci opozicione Demokratske stranke (DS) predložili su u četvrtak da se u Skupštini Srbije hitno donese poseban zakon o finansiranju Vojvodine kako oni više ne bi bilo uslovljeno promenom političke vlasti.

Poslanik DS-a Srdjan Miković rekao je novinarima u parlamentu da su dopune o Zakona o budžetskom sistemu koje je predložila Skupština Vojvodine jednoglasno prihvaćene na Odboru Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

On je ocenio da to znači da su dopune u skladu sa Ustavom Srbije i da predloženi državni budžet za 2013. nije u skladu sa ustavom.

Poslanica DS-a Ljiljana Lučić rekla je da je predloženo rešenje budžeta Srbije za 2013. neustavno i da bi ugrozilo budžet Vojvodine.

"Vlada odbija predlog Vojvodne sa čudnim objašnjenjem. Kaže da je bolje da se osnovica (za izdvajanja iz repuličkog budžeta za Vojvodinu) odredi na osnovu poreskih prihoda. To kaže i vojvodjanska skupština", kazala je Lučićeva.

Poslanica DS Gordana Čomić rekla je da DS sada želi da spreči da Vojvodina ostane bez 9,6 milijardi dinara, što će se desiti ako se usvoji predlog budžeta Srbije za 2013. godinu.