Tašta čuva brak, svekrva ga razvodi!

Nova studija čije razultate prenosi " Smedia" pomoći če nam da shvatimo kako da odredimo pravu dozu prisnosti sa porodicom našeg partnera. Doktorka Teri Orbic, psiholog i profesor na Institutu za društvena istraživanja Univerziteta Mičigen tvrdi da je muškaracima koji su bliski sa svojim taštom i tastom za 20 odsto manje preti opasnost od razvoda braka.

Naime, doktorka Orbic je tokom 26 godina proučavla navike 373 parova između 25 i 37 godina, a između ostalog pitala ih je da ocene koliko su bliski sa roditeljima svojih partnera i evo do kojih je rezultata došla: bliski odnosi muškarca sa ženinom porodicom pomažu da brak preživi, dok na žene bliskost sa porodicom njihovog muža ima negativan efekat, tj imaju čak 20 odsto više šansi da će se razvesti.

Ona ističe da je glavni razlog za ovakve tvrdnje to što bliski odnosi žene sa muževljevom porodicom uglvanom uključuju velike količine uplitanja u lične stvari.

"Veze sa muževljevom porodicom su posebno stresne za žene. To posebno važi na početku braka, kada se rodbina meša u vezu sa njihovim mužem i sprečava ih da formiraju jaku vezu sa njim",
kaže dr Orbic.

Doktorka dalje objašnjava:

"Važno je da parteri uspostave jasne emotivne granice. Veze su generalno gledano važnije ženama nego muškarcima. Mi ih analiziramo, želimo konstantno da radimo na njima i da ih unapređujemo. Prihvatamo sve što rodbina našeg muža kaže lično, tumačimo to kao mešanje i uplitanje i ne možemo da postavimo granice," zaključuje dr Orbic.

brakporodični odnosisvekrvataštaveze