Grubješić i Dačić zadovoljni zaključcima u Briselu: Srbija pohvaljena i ohrabrena

Grubješićeva je rekla da će u najskorijoj budućnosti Srbija otpočeti pregovore sa EU.

Potpredsednica Vlade za evropske integracije je, u izjavi Tanjugu, rekla da je Srbija pohvaljena za ono što je učinila jer je "Vlada na delu pokazala da ispunjava obećanja koja daje, a i ohrabrena tako što će datum za otpočinjanje pregovora biti dobijen na proleće", u toku predsedavanja Irske.

"Imamo razloga da budemo zadovoljni jer u najskorijoj budućnosti otpočećemo pregovore o članstvu sa EU", zaključila je Grubješić.

Ona je ocenila da je Srbija pohvaljena i ohrabrena.

Premijer Ivica Dačić poručio da je neophodno političko jedinstvo kako bi nastavili evropski put, štiteći i nacionalne i državne interese.

"Posle dužeg niza godina, Srbija je dobila veoma pozitivno mišljenje EU sa velikim izgledima da na proleće otpočne pregovore o članstvu", rekao je Dačić Tanjugu.

Dačić je naglasio da Srbija nikada nije bila bliže EU i nikada nije imala podršku gotovo cele EU.

"Predstoji nam veoma važan period u kojem će biti neophodno puno političko jedinstvo i stabilnost, kako bi nastavili evropski put, štiteći istovremeno i naše nacionalne i državne interese", poručio je Dačić.

Šefovi diplomatije Evropske unije postigli su dogovor da se na proleće iduće godine proceni da li Srbija ispunjava sve uslove za početak pregovora o članstvu u EU i da, ako ocena bude povoljna, odrede datum početka pregovora.

(Tanjug)