Evropa zvanično pohvaljuje srpsku borbu protiv korupcije

"Delotvorna borba protiv korupcije u Srbiji dobar je znak za investitore, budući da je poslovna klima u velikoj meri pod uticajem nivoa korupcije i određena je njime", izjavio je portparol Štefana Filea, komesara za proširenje EU, Peter Stano.

Komentarišući uticaj hapšenja osumnjičenih za korupciju u Srbiji na strane investicije, Stano je istakao da borba protiv korupcije ima, pre svega, pozitivne efekte za građane i državu i da je to jedno od glavnih pitanja sa kojima bi Srbija trebalo da se suoči u procesu pridruživanja EU.

Borba protiv korupcije jedna je od glavnih oblasti na koje Evropska komisija obraća puno pažnje u kontekstu pridruživanja Srbije Uniji, istakao je Stano u intervjuu današnjem "Blicu".

"U našem poslednjem izveštaju o napretku Srbije ocenjeno je da, ukupno gledano, Beograd sprovodi primenu pravnog okvira za borbu protiv korupcije, ali da ona i dalje preovlađuje u mnogim sektorima, pre svega, u zdravstvu i obrazovanju, pa je to i dalje ozbiljan problem"
, naveo je on

Stano je je dodao da je borba protiv korupcije dugotrajan proces koji zahatev snažnu posvećenost na najvišem političkom nivou i dosledan, sveobuhvatan i neselektivan pristup.

"Od krajnje je važnosti odgovarajuće konsultovanje s glavnim institucionalnim igračima i civilnim društvom, uz efikasnu koordinaciju organa koji se bave primenom zakona, tužilaštva i sudija"
, istakao je Stano.

On je je kazao da se očekuju se delotvorne akcije u opominjanju, sprečavanju, procesuiranju i, konačno, konkretnom kažnjavanju korupcije i da je Evropska komisija ohrabrena političkom voljom srpske vlade u ovom pogledu i merama koje je ona do sada preduzela.

Stano je rekao da prate poslednja dešavanja u smislu istrage i hapšenja u Srbiji, ali ne žele da komentarišu istragu koja se obavlja, kao ni pojedinačne slučajeve.

On smatra da se predviđena finalizacija nove sveobuhvatne strategije i akcionog plana za borbu protiv korupcije u Srbiji do februara ili marta i njihovo usvajanje u parlamentu do maja ili juna 2013. čine kao razumni rokovi.

Izvor: Tanjug

eukorupcija