Platforma za Kosovo: Beograd traži autonomiju za sve srpske opštine na KiM

Beograd će tražiti autonomiju za sve srpske opštine na Kosovu, piše u platformi o Kosovo i Metohiju u koju je imala uvid agencija Beta.

"U saglasnosti sa Ustavom i sa osnovnim principima međunarodnog prava, Republika Srbija u dobroj volji, nudi političku platformu za razgovore sa predstavnicima provizornih institucija samoproglašene vlade u Prištini, nadajući se trajnom i održivom rešenju za Kosovo i Metohiju", piše na početku nacrta.

Srpske vlasti u platformi zahtevaju visok stepen teritorijalne i političke autonomije za srpske opštine, po ugledu, kako se navodi, na slučaj Katalonije, kao i da se ta autonomija garantuje najvišim zakonskim aktima pokrajine i da iza nje stoje zvaničnici međunarodne zajednice koji učestvuju u pregovorima.

U autonomnoj oblasti bi, pored opština na severu Kosova, trebalo bi da budu opštine kao Gračanice, Štrpce i druge. U platformi se zahteva i da male enklave, poput sela, imaju status opština i da dobiju specijalni status.

U platformi se ističe da je početna tačka za pregovore sa Prištinom da "u skladu sa međunarodnim zakonom, Ustavom i voljom naroda, Republika Srbija ne priznaje i nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova".

Osnovni princip pregovora biće da "ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno", navodi se u platformi.

Autonomne srpske opštine bi, prema predlogu, imale isključivu nadležnost na polju obrazovanja, zdravstva, sudstva, unutrašnjih poslova, sporta, kulture, medija, zaštite životne sredine, urbanog planiranja, poljoprivrede, šumarstva, rudarstva, energije, telekomunikacija, trgovine i ekonomske politike, fiskalne politike i finansija i drugog.

Platformom se, takođe, zahteva da se Autonomnoj zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji garantuje mogućnost direktne saradnje sa vlastima u Beogradu, uključujući dodatno finansiranje iz budžeta Srbije.

Platforma za Kosovo / Foto: Novi Magazin

Autonomna srpska zajednica će, kako se navodi, samostalno odlučivati o izboru i upotrebi simbola. O drugim elementima unutrašnje organizacije, kakav je način izbora vlasti zajednice, odlučiće se političkim dijalogom, piše u platformi.

Beograd u platformi traži uspostavljanje specijalnih veza Srpske pravoslavne crkve i vlasti u Prištini, kao i međunarodne garancije za pitanje crkvene imovine i aktivnosti na Kosovu.

Političko rešenje usvojeno pregovorima predviđa da se najvišim pokrajinskim zakonskim aktima garantuje povratak raseljenih sa Kosova.

Sadržaj nacrta platforme za KiM objavio je danas i prištinski list "Koha ditore".

(B92, Novi Magazin)

kosovo i metohijanacrtplatforma za kosovoprištinavlada srbije