U napadima u Siriji nastradala 41 osoba

U saopštenju te opozicione organizacije navodi se da je u vazdušnim i kopnenim napadima sirijske vojske na opozicione aktiviste u Halepu i okolini poginulo 14 osoba, a da ima mnogo ranjenih.

U predgradu Damaska je poginulo 12, u Hami pet, u Homsu i Deir ez-Zoru po tri, u Deri dve osobe, u Idlibu i Raki poginula je po jedna osoba.

Aktivista opozicionog medijskog centra Haber Habeš Daraji je kazao, za agenciju Anadolija, da je okolina Damaska zbog vazdušnih napada u ruševinama, a da sirijska vojska napada kamp palestinskih izbeglica Jermuk raketama i minobacačkim granatama.

On je istakao da se stanovništvo suočava sa glađu, hladnoćom i nedostatkom lekova i da je situacija najgora za decu.

"Ovde se odvija ljudska drama. Ako niko ne pomogne ovom narodu, situacija ce biti samo gora", poručio je Daraji i dodao da narod živi u parkovima i pod mostovima.

"Oslobodilačka vojska Sirije je preuzela kontrolu nad delom Muruk u Hami. Počeli su presretati brodove koji su poslani kao pomoć vojsci. Puteve koji iz luka Lazkije i Tartus vode u Damask, kontrolišu naši aktivisti. Malo-pomalo, opozicija ipak preuzima kontrolu", rekao je Daraji za tursku agenciju Anadoliju.

Brahimi stigao u Damask

Međunarodni mirovni izaslanik za Siriju Lahdar Brahimi stigao je danas u Damask, otpočinjući novu misiju u pokušaju da okonča žestoke sukobe između snaga predsednika Bašara al-Asada i pobunjenika, koji razdiru ovu zemlju već skoro dve godine.

Neimenovani zvaničnici su saopštili da je izaslanik UN i Arapske lige, koji je viđen u hotelu "Šeraton" u centru Damska, doputovao u Siriju iz susednog Libana, u posetu koju nije ranije najavio, preneo je AFP.

"Međunarodni izaslanik je prešao libansko-sirijsku granicu nešto iza podneva", rekao je jedan od zvaničnika, posle izveštaja da je Brahimi sleteo na međunarodni aerodrom u Bejrutu.

Brahimi je poslednji put posetio Siriju 19. oktobra, nakon čega je više puta dolazilo do sukoba između državnih snaga i pobunjenika na putu ka aerodromu u sirijskoj prestonici.

Njegova poslednja poseta je trajala pet dana, a tada se sastao sa Asadom i drugim visokim zvaničnicima povodom privremenog primirja za muslimanski praznik Eid al-Adha, koje se, uprkos obećanjima, nije održalo.

Rojters je juče, pozivajući se na izvor iz Arapske lige, preneo da će Brahimi posetiti Siriju u narednih nekoliko dana i da će se, kako se očekuje, sresti sa Asadom, kao i sa vladinim zvaničnicima i nekim opozicionim grupama.

"Brahimijev tim ne želi da saopšti vreme posete prerano, verovatno iz logističkih ili bezbednosnih razloga"
, naveo je izvor agencije.

(Tanjug)

nastradalipoginulisirijavazdušni napadi