Rekonstrukcija Klinčkog centra Srbije krajem naredne godine

On je na konferenciji za novinare u KCS rekao da novca ima za rekonstrukciju postojeće kule, ali da sredstava nema za neophodnu tehniku, monitore, respiratore i da je za te svrhe neophodno još 200 miliona evra, kao i da je novac neophodan za izgradnju nove kule.

On je objasnio da je rekonstrukcijom predviđeno da se u kuli KCS nalazi 500 kreveta, "što neće biti dovoljno da zadovolji potrebe svih medicinskih službi, a pre svega službi urgentnog centra, tako da je neminovno da se zida i druga kula".

"Za tu drugu kulu nema sredstava", naglasio je direktor KCS. On je dodao da se nada da će se u naredne dve godine ipak pronaći novac i da će i druga kula biti izgrađena. Za razliku od mnogih zdravstvenih ustanova koje grcaju u dugovima, prof. Miljko Ristić je rekao da će KCS ovu godinu završiti u plusu.

"Ukoliko naplatimo naša potraživanja i platimo obaveze prema poveriocima, mi bismo trebalo da budemo sredinom februara naredne godine u plusu oko desetak miliona evra.

Međutim, nikad se ne zna i uvek se može nešto nepredviđeno desiti", istakao je prof. Ristić. Direktor KCS je poručio da će prioriteti ove zdravstvene ustanove u narednoj godini biti transplantacije srca, bubrega i jetre, da je to ogroman posao koji zahteva organizaciju velikog broja ljudi.

On je naglasio da je ostvarena saradnja sa ustanovama u Zagrebu, Parizu i Londonu koje se bave transplantacijama ovih organa i da lekari iz KCS idu na edukaciju u ove centre.

"Nadam se da ćemo već u prvoj polovini godine imati konkretne rezultate što se tiče transplantacije. Najdalje se otišlo sa pripremama u transplantaciji srca, koja je i najzahtevnija", zaključio je Ristić.

klinički centar srbijelekarirenoviranjezdravstvena zaštita